1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

25. říjen 2013

Ke čtenářsky vděčným souborům 1001 knih, 1001 filmů nebo 1001 piv, které musíte stihnout přečíst, vidět nebo ochutnat, než skonáte, přibyl masivní špalek zaměřený na komiksy. Přestože k němu lze mít obdobné výhrady jako k jeho sourozencům, jde o podnětný rozcestník košatého světa devátého umění.

Chronologicky strukturovaného průvodce 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete, sestavil uznávaný komiksový historik Paul Gravett ve spolupráci se 67 odborníky z 27 zemí. Příslib široce rozkročené publikace se potvrdí už při zběžném porovnání začátku a konce. Téměř 1000stránkový přehled toho údajně nejzajímavějšího ze světa obrázkových příběhů odstartují Lásky pana Tupohlavého Rodolpha Töpffera z roku 1837 a ukončí Habíbí Craiga Thompsona z roku 2011.

Jak v úvodu Gravett přiznává, knihu formovala hlavně rozhodnutí, odkud vlastně komiksy začít sledovat, jaká místa nutně ztenčit a kde encyklopedické putování zarazit. Je sice na škodu, že právě konkrétnější metodiku výběru nevysvětluje, u podobně popularizačních titulů se však musí takřka automaticky počítat s nepříliš jasně ohraničenými mantinely i rozkolísanou kvalitou textů, závisející na tom, kdo je zpracoval.

1001 komiksů je přesto cenným svazkem, který v tuzemském prostředí nabývá na významu. Vydavatelé u nás totiž nesahají kvůli ekonomickým faktorům příliš do minulosti, zájemci o komiks tak alespoň dostávají do rukou solidní rozcestník po komiksové historii. Dozví se základní informace o superhrdinském žánru, americkém undergroundu, významných mangách nebo autorech novinových stripů, jejichž kreativní práce s panely posouvala výrazové možnosti média.

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete (náhled stránky)

Ačkoliv se kniha nesnaží o detailní rozbory, povedlo se většinou vměstnat do stručných hesel sympatické množství informací. Původní texty jsou navíc příležitostně doplněné o lokální zajímavosti, takže se například u prvního svazku se Šmouly čtenář dozví, že označení „Šmoulové“ vymyslel v roce 1988 Tomáš Vondrovic. Zároveň potěší, že jsou uvedená také data o českém vydání, pakliže je zmiňovaný komiks dostupný v překladu. I díky těmto maličkostem je patrné, že nakladatelství Plus přistupovalo k domácí verzi zodpovědně.

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete - Paul Gravett, překlad Romana Bičíková, Martina Buchlová, Petra Jelínková, Jitka Jeníková, Richard Klíčník, Anna Křivánková, Radek Nikl, Richard Olehla, Richard Podaný, Ivan Ryčovský, nakladatelství Plus, 2013, 960 stran.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio