Pavel Pafko: Na hranici mezi životem a smrtí přehodnotíte všechno

30. říjen 2013

Když v pondělí přebíral z rukou prezidenta republiky státní vyznamenání, myslel prý na své rodiče. I to říká renomovaný lékař, profesor Pavel Pafko, emeritní přednosta 3. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol, v rozhovoru s Lucií Výbornou. „Když vidíte Vladislavský sál plný lidí, slyšíte fanfáry z Libuše a vidíte přicházet hlavu státu, je to něco úplně jiného, než když před vámi prezident leží na operačním stole,“ říká muž, který operoval i Václava Havla.

V prosinci 1997 provedl se svým týmem první transplantaci plic v České republice, mediálně známým se však stal už o rok dříve – to když tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi úspěšně odstranil plicní nádor. „I prezidenta musíte vnímat jako běžného pacienta, jako člověka,“ zdůrazňuje.

Do studia Radiožurnálu přišel profesor Pavel Pafko s jednoduchým vzkazem pro posluchače: těšit se z každého dne. „V našem povolání často vidíme lidi odcházet. Jsme na pomyslné hranici mezi životem a smrtí. A to rychle všechno přehodnotíte,“ vysvětluje.

Čtěte také

Medaile, politika, peníze – nic z toho podle něj není důležité. „Jestli máte ve skříni dvoje kalhoty, nebo padesát obleků – to je přece úplně jedno,“ říká host Lucie Výborné.

Jak často Pavlu Pafkovi pacienti děkují za dobře odvedenou práci? Proč se nadchnul pro jízdu na velocipédu? A na co myslí plicní chirurg, když přebírá státní vyznamenání od zřejmě nejznámějšího kuřáka v Česku?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio