Řidiči, pozor: I přes teplé počasí byste neměli váhat s přezutím pneumatik!

29. říjen 2013

Konec října je sice teplý, denně naměříme kolem 16 °C, přesto by řidiči neměli váhat a měli by zajet do nejbližšího pneuservisu kvůli přezutí na zimní pneumatiky. Ještě před tím by ale měli pneumatiky zkontrolovat, jestli nejsou sjeté a nebude třeba koupit nové.

Proč se vyplatí přezout na zimní pneumatiky už teď? „Určitě bych to doporučil - od 1. listopadu, pokud bude namrzlo, tak to pojišťovny kontrolují...“ varuje majitel pneuservisu Michal Soukup.

Doporučuje všem řidičům, aby si po zimě nechali změřit v pneuservisu hloubku dezénu na zimních kolech, aby věděli, zda se vyplatí je schovat na další zimu a nebo jestli si budou muset koupit nové.

Devadesát procent řidičů podle něj potřebuje zimní pneumatiky pro středoevropskou zimu – jen deset procent využije speciální gumy do hor, které si poradí i s hlubším sněhem. Měli byste si tedy před nákupem nových zimních gum rozmyslet, do které kategorie patříte a podle toho nové pneumatiky vybírat.

Zákonná povinnost mít nazuté zimní pneumatiky platí od 1. listopadu - tedy aspoň tehdy, pokud je ráno namrznuto nebo leží na silnici sníh.

autor: Jan Beneš
Spustit audio