Při špatném počasí bude policie pokutovat řidiče bez zimních gum

30. říjen 2013

Od pátku 1. listopadu musí řidiči používat zimní pneumatiky v případě, že bude sněžit nebo mrholit. Tuto povinnost mají také tehdy, když se dá během jízdy předpokládat změna počasí k horšímu.

Pneuservisy mají plno a řidiči, kteří se nestihli objednat, už do termínu nejspíš přezout gumy nestihnou. Hrozí jim přitom vysoké pokuty.

„Záleží na tom, jaké jsou povětrnostní podmínky. Pokud jsou zhoršené, lze předpokládat, že by mohl být sníh, námraza, tak potom, pokud by řidič způsobil dopravní nehodu, tak samozřejmě pokutu dostane, a pokud by se na pozemní komunikace, které jsou v takovémto stavu, vydal s vozidlem bez zimních pneumatik, tak potom také může počítat s pokutou ze strany dopravních a pořádkových policistů,“ vysvětluje mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová.

Na některých horských silnicích pak musí řidiči používat zimní pneumatiky bez ohledu na počasí. Tyto úseky jsou vyznačeny dopravní značkou.

„Svislá dopravní značka zimní výbava přikazuje řidičům v období od 1. listopadu do 31. března pokračovat v jízdě jen s použitím zimních pneumatik. Tato značka může být doplněna i dodatkovou tabulkou, která upravuje toto stanovené období,“ dodává Vavřinová.

autor: ZAL
Spustit audio