Novelu o doručování soudních obsílek vrátil Senát do sněmovny

Novela občanského soudního řádu se vrací do sněmovny. Upravuje pravidla pro doručování soudních obsílek. K přehlasování veta senátem je potřeba alespoň 101 poslaneckých hlasů. Cílem novely je zrychlit doručování zásilek při zajištění všech pravidel spravedlivého procesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo Senátu

sídlo Senátu | Foto: Senát ČR | Zdroj: AFP

Soudní obsílky by tak mohli v budoucnu roznášet nejen pošťáci, policisté a soudní doručovatelé, ale například i justiční stráž, soudní exekutoři či příslušníci vězeňské služby.

Senátoři se chystají zřejmě vrátit poslancům se změnami také nový školský zákon. Oceňují sice přístup ke vzdělání, zároveň kritizují například povinné maturity z matematiky pro studenty gymnázií. Přesto normu nechtějí zamítnout proto, že dodnes se naše školy řídí zastaralou normou z roku 1984.

Nový zákon totiž poprvé přináší oficiální možnost individuálního vyučování dětí z prvního stupně základní školy v rodině. Jsou tam ale určitá omezení, která se ale nelíbí například Martinu Mejstříkovi. On sám prosazuje, aby rozhodnutí - zda se dítě bude učit doma - bylo na rodičích, nikoli na státu.

"Velmi stručně si myslím, že by mělo být na rozhodnutí rodičů, jestli dají dítě do školy, a nebo jestli ho chtějí vzdělávat doma z těch nebo oněch důvodů. To nechme na rodičích a myslím, že stát je neměl v tomto rozhodování omezovat," domnívá se Mejstřík.

Senátorům se nelíbí ani to, že by studenti gymnázií měli povinně maturovat z matematiky. Komplexní pozměňovací návrhy ke školskému zákonu podává garanční výbor pro vzdělání a s největší pravděpodobností s nimi na plénu horní komory parlamentu uspěje.

Milan Kopp, Dana Jaklová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme