Jitka Rychtaříková: V roce 2023 nás čekají superstoletí a kardiovaskulární revoluce

4. listopad 2013

Český rozhlas startuje projekt Česko 2023, a tak byl Host Radiožurnálu věnován budoucnosti. Kdo jiný než demografové by mohl tušit, jak na tom za 10 let naše země bude? Moderátorka Lucie Výborná mluvila v pondělí s předsedkyní České demografické společnosti Jitkou Rychtaříkovou.

Demografové se prý nejméně mýlí v odhadu počtu obyvatel. „Jsme optimisté,“ prohlašuje Jitka Rychtaříková s tím, že se bude snižovat úroveň úmrtnosti. Tyto výpočty jsou založené na počtu narozených dětí. Naopak nejvíce se demografie mýlí v odhadu migrace.

Stejně tak se poměrně špatně odhaduje porodnost. „Když se lidé rozhodnou, že nebudou mít děti, překvapí nás,“ uvádí. A důvody poměrně nízké porodnosti? Podle Jitky Rychtaříkové tu chybí vytváření prostředí pro rodiče. „Nejsou tu jesle, neustále se tu pláče nad školkami,“ vyjmenovává. „Myslím, že se zanedbala skutečnost, že lidé chtějí pracovat a chtějí mít rodinu,“ uvažuje.

Čtěte také

Podle údajů České demografické společnosti se první děti častěji rodí mimo manželské svazky. „Mrzí mě, že nikoho neznepokojuje situace neprovdaných matek. Tyto ženy jsou ve svízelné situaci a nemají sociální podporu,“ říká k tomu.

Máme v České republice nějaké superstoleté lidi? V jakém věku se člověk začne řadit mezi seniory? I to si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio