Skuteční fajnšmekři jezdí za jídlem k maďarskému jezeru na speciality ze staré pece nebo vinný džem

Rodinné, domácí nebo řemeslné – tyto přívlastky se můžou vztahovat i na jídla a vína, dokonce na celý program v takzvaném „vináriu” nedaleko Budapešti, v kopcích u jezera Velence. Průkopnické je pečené koleno v chlebovém těstě, upečené ve staré peci, nebo hroznová povidla a vinný džem jen pro neřidiče. K tomu velký sklep s ochutnávkou biovína. Vítejte v rodině Bálintových!

40letý podnikatel v oblasti vinařství a kulinářství György Bálint nejrozhodněji tvrdí, že lidé prahnou po domácích chutích, po jídlech, které jim kdysi připravovaly babičky, po potravinách, které je možné nazvat i „bio“, ale spíše pro ně sedí pojmenování domácí.

Jsme na úbočí kopce v obci Pázmánd, necelých 40 kilometrů jihozápadně od Budapešti, u jezera Velence, které je menším bratrem Balatonu. Jezero je dobře zapsáno v povědomí letních turistů, ale i fajnšmekrů milujících dobré víno a jídlo.

Jídla ze staré venkovské pece

„Suroviny k výrobě specialit na jídelním lístku obstaráváme jedině tady v okolí. Neméně důležitý je ale i způsob přípravy jídel. Nemáme v kuchyni šéfkuchaře, ale kuchařku, která dokáže připravit patřičné porce a domácí chutě hlavně díky našemu starému venkovskému sporáku, který maďarština nazývá ‚šparhelt‘,“ říká György Bálint.

Čtěte také

„Je s ním spojena i pec a jídlo pečené v ní má úplně jinou chuť. Hitem sezóny je uzené koleno zapečené v chlebovém těstě s červenou kapustou čili zelím,“ dodává téměř se smíchem György Bálint.

Osobní zájem o tradice

V tomto případě Cabernet Sauvignon není víno, ale vinný džem s pětiprocentním obsahem alkoholu. Podobné speciality má na starosti domácí paní Júlie, která pokračuje: „Máme vínový džem ze sorty Sauvignon Blanc s vanilkovými semeny, ale v nabídce je i džem z bezových bobulí. Tyto speciality jsou podobné borůvkovému džemu, který se podává ke zvěřině nebo k sýru Camembert."

Rohlíčky plněné bezovým džemem také patří ke specialitám podniku

„V první etapě tyto věci nemají nic společného s byznysem. Člověk musí mít vnitřní pohnutky vracet se k tradicím svého bližšího okolí, aby celkem brzy zjistil, že se to lidem líbí a jsou pak ochotní přijít i z větší dálky a obětovat trochu víc peněz. Nejen na jídla, ale také na vína, která tu máme,“ vysvětluje Gazda.

Vína ze sklepa, který pamatuje staletí

Jde většinou o biovína a nejlepší výběr z okolí jezera Velence. Postupně jimi naplníme náš sklep, který je přes 200 let starý. Kdysi tu jezuité ukládáli desátky, které církev vybírala od podaných ve formě vína.

Tak stará vína tu sice nemají, ale snaha zalahodit jim nechybí. Když už mají vinárium, pokusili si představit všechny možné způsoby využití vína. A lidé to chtějí vyzkoušet. Návrat k tradicím je v tomto uspěchaném světě oblíbený.

autor: gmp
Spustit audio

Související