Na 500 jedinečných exponátů z období secese nabízí dlouhodobá expozice v Obecním domě

17. leden 2014

Výběr špičkových děl české a evropské secese představuje výstava „Secese / Vitální umění 1900“, kterou připravilo ze svých bohatých sbírek Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze pro výstavní sály pražského Obecního domu.

Expozice je dlouhodobá a v Obecním domě bude otevřena až do 31. prosince roku 2015.

Na koncepci expozice se s týmem odborníků podíleli historici umění Iva Knobloch, Lucie Vlčková a Radim Vondráček, který je hlavním kurátorem projektu.

V předchozích výstavách, které pražské Uměleckoprůmyslové muzeum secesi věnovalo, byl kladen důraz na českou produkci, v nynější expozici jsou zastoupena díla i francouzské nebo německé secese.

02998256.jpeg

Umělecké ambice i životní pocit

Podle kurátora Radima Vondráčka se výstava snaží představit secesi jako reformní umělecký proud, který má blízko k celkové modernizaci společnosti na konci 19. století.

Kolem roku 1900 se totiž poprvé silně manifestuje spojení umění a života. Objevují se nové umělecké úkoly (navrhování bytových interiérů, dekorativních předmětů nebo hraček), které jsou stejně vážené jako vysoké umělecké disciplíny, například malba nebo plastika.

Výstava má ukázat ty nejzajímavější polohy secesního umění – florální secesi, která se inspiruje přírodou, i paralelní proud, který směřuje k racionalitě tvaru, k účelnosti a jednoduchosti, tedy tzv. vídeňskou (geometrickou) secesi.

Sklo, nábytek i dámské prádlo z konce 19. století

První část expozice ukazuje obdivuhodnou invenci českého sklářství a keramiky, druhá část se věnuje vývoji bytového interiéru, módě a reklamám.

02998257.jpeg

K výstavě bude vydán reprezentativní katalog a připraven je také bohatý doprovodný program zahrnující cyklus komentovaných prohlídek s kurátory, cyklus přednášek a celou řadu programů pro školy.

První kurátorská prohlídka výstavy s kurátorkou Ivou Knobloch se koná v Obecním domě v úterý 5. listopadu od 17 hodin.

02997136.jpeg
autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio