Hackeři zase útočili přes Českou poštu

4. listopad 2013

Česká pošta zaznamenala další útoky hackerů přes podvodné emaily. Pachatelé se tím pokoušejí zjistit například přístup k internetovému bankovnictví a dostat se tak k penězům.

Pachatelé tentokrát zaslali podvodný e-mail z adresy: noreply@cpost.org. Jak řekla mluvčí České pošty Marta Selicharová, e-maily odesílané z uvedené adresy neodesílá Česká pošta a nemají s Českou poštou nic společného. Podle ní by lidé, kteří tento email z této adresy dostanou, neměli v žádném případě klikat na doporučované odkazy, ani by neměli na e-mail odpovídat.

Pokud to člověk udělá, je přesměrován na podvodné webové stránky a do počítače se mu může stáhnout škodlivý kód. Může pak dojít ke zneužití dat klienta, včetně osobních a přístupových údajů jako je třeba internetové bankovnictví.

Podvodné e-maily pachatelé píšou ve formě „Informace o zásilce“. Upozorňují v něm na to, že pošta nemohla klientovi dodat zásilku, protože nebyl doma a varují před pokutou za nevyzvednutí zásilky.

Už to by mělo být lidem podezřelé, protože Česká pošta za nevyzvednutí zásilky pokuty nedává. Podezřelé by mělo být i to, že je text emailu napsán špatnou češtinou - pachatelé zřejmě používají internetový překladač.

Lidé by v žádném případě neměli na e-mail reagovat a ihned ho smazat. Česká pošta žádá všechny, kterým podvodný takzvaný phishingový e-mail přijde, aby ji o tom informovali přes oficiální webové stránky nebo telefonicky.

Česká pošta spolupracuje s policií, která po pachatelích pátrá. Kriminalisté nedávno zadrželi v Liberci takzvaného bílého koně. 37letý Polák chtěl vybrat z účtu několik set tisíc korun a policisté ho zatkli před výběrem peněz.

Spustit audio