Chovat prasata se nevyplatí. Zemědělce trápí nejen nízké výkupní ceny

4. listopad 2013

Počet chovatelů prasat se na jihu Moravy tenčí. Problém spočívá v nízkých výkupních cenách, které nepokryjí náklady na výkrm zvířat, odlivu pracovníků ze zemědělství i ve zvyšujícím se počtu masa z dovozu.

Před pěti lety chovali zemědělci na jihu Moravy přes 340 tisíc prasat, od té doby klesl jejich počet na polovinu. Výkupní ceny vepřového masa podle nich nepokryjí ani náklady na výkrm.

„Produkci vepřového masa jsme snížili zhruba na polovinu. Selata nakupujeme a produkujeme jenom za předpokladu, že na tom neproděláme,“ potvrdil situaci na Břeclavsku Josef Čačík, ředitel podniku Patria Kobylí, který se chovem prasat a skotu zabývá.

„Zemědělci na chovu dlouhodobě prodělávají. Nákupní ceny za maso nejsou schopny pokrýt náklady. Žádný podnikatel si nemůže dlouhodobě dovolit prodělávat, proto zemědělci upouští od chovu prasat,“ vysvětluje Čačík.

Na pultech tak tuzemští zákazníci stále častěji nachází maso z dovozu, většinou z Polska. Vepřového masa se do Čech dováží více než 50 %. „Dneska není česká produkce schopna pokrýt potřebu českého trhu. Důkazem toho je stoupající dovoz masa. Česká republika se stává čím dál závislejší na dovozech,“ konstatuje Václav Hlaváček z Agrární komory Jihomoravského kraje.

Kromě nízké výkupní ceny masa se na klesajícím počtu českých chovatelů podílí také dotační politika a podpora zemědělců, která se ve srovnání s Polskem liší. „Dotace je u nich vázána na produkci. Zemědělec má zájem produkovat více, protože dostane víc peněz. Dotace mu maso umožňuje prodávat za jinou cenu než českému chovateli,“ vysvětluje Hlaváček.

Velkým problémem je podle Agrární komory také odliv pracovníků z českého zemědělství. Jejich počet loni klesl o čtyři procenta na současných zhruba 106 tisíc a téměř polovina je starších 45 let.

autoři: Štěpánka Kadlečková , ako
Spustit audio