Zdrojem viru SARS jsou opravdu netopýři

4. listopad 2013

Mezinárodní tým vědců izoloval od netopýrů virus, který se blízce podobá viru způsobujícímu syndrom SARS. Potvrzuje to, že jeho zdrojem jsou právě netopýři.

V letech 2002 a 2003 probíhala pandemie těžkého akutního respiračního syndromu neboli SARS. Nakazilo se jím víc než 8000 lidí, z nichž necelých 800 nemoci podlehlo. Dřívější studie poukazovaly na to, že nejpravděpodobnějším přirozeným rezervoárem koronaviru SARS-CoV, který syndrom způsoboval, jsou netopýři. Důkazem však byly pouze výsledky genetického sekvenování, získat od netopýrů živý virus a získat tak konečný důkaz se nedařilo.

Uspěl až tým vědců, který nyní z trusu čínských vrápenců druhu Rhinolophus sinicus izoloval živý virus podobný viru SARS, označený jako SL-CoV WIV1. Znalost přírodního původce je velmi důležitá pro prevenci dalších pandemií SARS. Špatnou zprávou však je, že tento druh vrápence je rozšířený téměř po celém světě a že virus, který přenáší, by zřejmě mohl být schopen vyvolat novou pandemii syndromu SARS. Riziko přenosu zvyšuje i to, že pro některé lidi v Číně a dalších asijských zemích jsou netopýři poměrně běžnou součástí jídelníčku

Zdroj: CSIRO, EcoHealt Alliance

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.