Ke čtenářům se dostává nově objevený román Karla Sabiny, který byl původně vydán anonymně

5. listopad 2013

Román Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba, s podtitulem Původní román z nejnovějších časů, byl vydán v roce 1875. Jeho autorem byl Karel Sabina, odhalený konfident pražské policie. Přesto jde o poutavou fresku popisující dobové reálie.

Karel Sabina byl v době vydání románu zřejmě nejúspěšnější spisovatel, kolem kterého se ale nedlouho předtím rozpoutal skandál.

Romantický udavač a zapomenuté dílo

O Sabinovi a dobovém kontextu říká dr. Michal Charypar, pracovník oddělení literatury 19. století Ústavu pro českou literaturu AV ČR a spolu s Lenkou Kusákovou editor rozsáhlého, devíti set stránkového díla:

„V souvislosti s jeho konfidentskou spoluprací s pražskou policií, odhalenou v roce 1872, byl Karel Sabina v té době ‚persona non grata‘, nesměl nic publikovat pod svým jménem, takže i tento román vyšel anonymně.

02570674.jpeg

Navíc vyšel v nakladatelství Aloise Hynka, což bylo vydavatelství, které se specializovalo na populární až brakovou literaturu vydávanou postupně po sešitech, na kterých nebylo uvedeno jméno autora. Navíc tato braková literatura, toto lidové čtení, bylo zcela mimo zorný úhel dobové literární kritiky. Takže do konce Sabinova života, který přišel o dva roky později, roku 1877, se nepřišlo na to, že je autorem díla a v podstatě se na to dílo zapomnělo.“

Čtivý styl, napětí a dobová témata

Rozsáhlá společenská freska zpodobňující císařské Rakousko ve třicátých a čtyřicátých letech devatenáctého století, román Karla Sabiny, zachycuje prostředí Prahy, Uher, Slovenska, polské a ukrajinské Haliče a Itálie.

Karel Sabina: Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba. Původní román z nejnovějších časů
Vydala Academia v roce 2013.

Jeho styl je pro dnešního čtenáře obdivuhodně čtivý, nepostrádá napětí, hojně čerpá z dobových témat, přiléhavě opisuje okolnosti kulminující rokem 1848, ale také čerpající z dobových oblíbených bestsellerů, románů „s tajemstvím“.

Podstatnou vrstvou jsou historické a politické reálie, ale také „obrázky“ ze života různých vrstev, ať dvorských, šlechtických či měšťanských, ale také třeba zločinného podsvětí nebo z pražského židovského ghetta.

Román má nesporné literární kvality, připomíná Jiráskova F. L. Věka

Sabinův román je bilancí romantické generace. Nepochybně obsahuje autorovy autentické vzpomínky, zakomponované do fabulační licence.

A jeho literární kvality? K těm říká Michal Charypar: „Má nesporné literární kvality, je to dílo dějově velmi pestré. Je to dílo, které pokrývá celou rakouskou monarchii, na rozdíl od tehdejší české vlastenecké literatury se neomezuje pouze na prostředí Čech. Zkrátka je to dílo velmi komplexní a musím říct, že nevím, k jakému dalšímu dílu v české literatuře bych ho vůbec přirovnal – možná v některých partiích z pražského prostředí může připomínat Jiráskova F. L. Věka. To je snad jediný příměr v české literatuře, který bych našel.“

autoři: Milena M. Marešová , Helena Petáková
Spustit audio