Ruská obojživelná útočná puška

5. listopad 2013

Nová ruská útočná puška, samopal ADS, je první skutečně obojživelnou automatickou zbraní na světě, která funguje rovnocenně jak na souši, tak i pod vodou. Vyvinula ji tulská přístrojová konstrukční kancelář KBP a je určena zejména pro potřeby ruských speciálních jednotek a potápěčů.

Některé dosavadní standardní pistole, pušky či samopaly jsou v principu schopny nouzové, avšak značně omezené střelby pod vodou. Speciální podvodní střelné zbraně zase většinou nedovedou rovnocenně střílet na souši. Klíčem k úspěchu obojživelné automatické pušky ADS (Avtomat Dvuchsrednyj Specialnyj) jsou hlavně dva různé druhy střeliva, umístěné v samostatných zásobnících, přičemž podvodní kulky jsou kratší, mají jinou stavbu a speciálně vypočítaný tvar, aby nebyly příliš brzděny ve vodním prostředí.

Na suchu střílí ADS standardními projektily až na dálku 500 metrů, s frekvencí střelby až 800 ran za minutu. Pod vodou používá puška ADS jiné, speciálně upravené projektily. Jejich dostřel v hloubce kolem 30 metrů činí až 25 metrů. Známý samopal Kalašnikov AK-74 je přitom schopen v hloubce kolem 6 metrů dostřelit jen na vzdálenost pouhých dvou metrů.

Efektivita i přesnost střelby je u ADS pod vodou prakticky stejná jako u starší speciální podvodní pušky APS. Na souši zase parametry její střelby odpovídají standardům modelu Kalašnikov AK-74. K pušce je dále připojen granátomet, ten však podle dosavadních zpráv funguje jen na souši.

Zdroje: Industry Tap, Popular Science, Russia Today, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.