Ivan Vojnár se vrátil do psychiatrické léčebny. A přináší melodramatickou Nepravděpodobnou romanci

7. listopad 2013

Dvě ženy, sebevražda, vražda a psychiatrie. Hostem Čajovny byl režisér Ivan Vojnár, který do kin právě uvádí svoji hranou novinku Nepravděpodobná romance.

Poslechněte si záznam (živě vysílané) filmové Čajovny ze čtvrtka 7. listopadu. Kromě Ivana Vojnára jako hlavního hosta do pořadu přispěli také Přemysl Martinek (koproducent a distributor filmu) a Aleš Stuchý (filmový publicista, redaktor Radia Wave, který mluvil o Vojnárově starším filmu Cesta pustým lesem).

Nepravděpodobná romance je slovy distribuční anotace „film o romancích, které nám dokážou změnit život, film o láskách, kterým podléháme”. Jde o Luisu (Berenika Kohoutová), která se chce stát herečkou, a Eriku (Alžběta Pažoutová), jež se snaží protlouct jako uklízečka, ale která bohužel narazí na šéfa, který s ní nemá nejlepší úmysly. Život je svede dohromady po sebevraždě Luisina manžela...

03000116.jpeg

Vojnár tentokrát obsadil sám sebePříběh filmu Nepravděpodobná romance je vyprávěný retrospektivně, v době, kdyLuisa podstupuje terapii v psychiatrické léčebně. Jejím ošetřujícím lékařem je v roli psychiatra sám režisér Ivan Vojnár. A svou postavu obdařil nejenom citovým vzplanutím k mladé prsaté pacientce, ale také citelnou dávkou sarkasmu vůči doktorům i vůči své zarostlé a zachmuřené postavě vůbec.

V českých kinech měl film distribuční premiéru právě v den vysílání, 7. listopadu.

Ivan Vojnár už dříve natočil filmy jako V zahradě, Cesta pustým lesem, Lesní chodci nebo Cinematerapie, o kterých půjde v pořadu také řeč. V některých momentech Nepravděpodobné romance se vrací k motivům, kterých se dotknul už dřív. A v dokumentu V zahradě, natočeném s pacienty psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích, jasně rozeznáváme přímý zdroj autenticity první části Nepravděpodobné romance. Ta nemá v českém filmu mnoho sobě rovných, stylově i svou dokumentární věrohodností. V druhé polovině filmu zase cítíme spíš Pedra Almodóvara a jeho melodramatické zápletky krizových životních momentů, filmy se ženami v hlavních rolích.

02997615.jpeg

Proč je tahle romance „nepravděpodobná“? Proč se Ivan Vojnár vrací do prostředí psychiatrické léčebny a k lidem, vystrčeným mimo úspěšnou společnost? Poslechněte si filmovou Čajovnu!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.