Londýn: Šachbox je fascinující průnik dvou zavedených sportů

Jsem mizerný šachista a ještě horší boxer. Přesto jsem neváhal ani vteřinu, abych si na vlastní kůži (a mozek) vyzkoušel mírně řečeno netradiční a mladý sport zvaný šachbox. Už z jeho názvu se dá vyčíst, že se v něm chvilku hrají šachy a chvilku se boxuje.

„Šachy jsou válečná hra a svým způsobem to platí i o boxu. Oba sporty jsou něco jako násilí svázané pravidly,“ říká Tim Woolgar, který šachbox, tvořený šesti šachovými a pěti boxerskými koly, do Velké Británie zavlekl.

V přestávkách mezi úsměšky ohledně mojí boxerské práce nohou a příliš nízkého držení rukou mi vysvětluje, že dva zdánlivě nesourodé sporty mají ve skutečnosti mnoho společného. Jejich průnik Tima vysloveně fascinuje.

Mladý sport se pohybuje mezi šachovnicí a boxerskou rukavicí

„Na tomhle sportu se mi líbí ta přechodová fáze, když usednete k šachovnici poté, co jste se s někým mlátil v ringu. Box je velmi emotivní, fyzický kontakt se soupeřem, jemuž zasazujete rány a od něhož zase údery inkasujete. Ten pocit, že se vám vlastně někdo snaží ublížit, v sobě musíte ovládnout a v klidu posouvat figurky. Ale vlastně teď se mu zase snažíte proříznout hrdlo, jenže na šachovnici,“ vysvětluje Tim.

Čtěte také

Tim mě nutí k šachové koncovce naslepo, bez šachovnice, což mi naštěstí jde o něco lépe nežli box. Nalevo i napravo od nás kape pot mezi figurky z dalších šachboxerů, které netradiční sport taky uchvátil.

Šachbox je časem pohltil

„Asi před rokem jsem se začal učit hrát šachy a kdysi v minulosti jsem trochu boxoval. Kombinace těchto dvou sportů mi přišla fascinující. Chytlo mě to. Zjistil jsem, že to není jen recese, a začal jsem na sobě pracovat,“ shrnuje svoji několikaměsíční šachboxovou kariéru Londýňan Richard, který se v boxerském klubu ve čtvrti Islington chystá na svůj první oficiální zápas.

Čtěte také

„Snažím se přátelům vysvětlit, čemu se teď věnuju, a jejich první reakce je, že jsem se asi zbláznil. Pak je to ale většinou pohltí a oni pochopí kouzlo, které představuje kombinace fyzické a duševní výzvy. Jsem rád, že se tady v Londýně už stačila vytvořit docela silná základna šachboxu,“ dodává Richard.

Když se blíží mat, pokusíte se soupeře knokautovat

„To je to, co dělá šachbox tak vzrušujícím. Závodník i publikum ví, že se blíží šach-mat, tak dotyčný musí víc riskovat v ringu, zasypat soupeře údery a pokusit se o knokaut. Nebo obráceně,“ dostáváme se s Timem k samotné esenci sportu, z něhož mě bolí mozkové závity, stejně jako různé, dlouho nepoužívané snopečky svalů.

Čtěte také

„Zatím jsi mi tedy, Jiří, neukázal, že jsi schopen se učit rychle nebo že bys byl přírodní boxerský talent. Na druhou stranu si ale myslím, že jsi člověk, který se zlepšuje pomalu, ale trvale. Kdybych s tebou mohl pracovat dlouho, tak bych pokládal za osobní výzvu tě dostat na světovou úroveň. Myslím, že bychom se tam mohli dostat,“ hodnotí můj výkon Tim.

Tim Woolgar ví, že na ostrovech z šachboxu nikdy nebude vážný konkurent zavedených sportů. „Teď se mi ale každopádně dostal do rukou nováček, který by jednou mohl mít světové parametry,“ loučí se vtipálek Tim.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio