Těžební limity ano nebo ne? Jak bude vypadat Mostecko v roce 2023?

7. listopad 2013

Prolomení těžebních limitů je tématem parlamentních i komunálních voleb nejen na Mostecku, ale i v Ústeckém kraji a ve zbytku republiky. Lidé, kteří žijí v Horním Jiřetíně nebo Černicích situaci sledují s napětím. Jak bude tento region vypadat za deset let?

Tak jako všechny zásadní otázky má i prolomení těžebních limitů na Mostecku své zastánce a odpůrce. Mezi zastánců patří kromě těžařů i horníci a odboráři, mezi odpůrce se řadí ochránci přírody a obyvatelé dotčených obcí.

Jak tedy bude vypadat Mostecko v roce 2023, pokud vláda rozhodne o prolomení limitů?

„Dokážu si představit, že se podaří opravit komunikace, budou tam prostředky na podporu zaměstnanosti, budou tam sportoviště...“ vypočítává zastánce prolomení limitů a zastupitel Litvínova Martin Klika z ČSSD s tím, že prolomení limitů by přineslo na Mostecko peníze.

Místostarosta Horního Jiřetína a zástupce Strany Zelených Vladimír Buřt, bojovník za zachování limitů vidí v prolomení limitů spíš stagnaci veřejného života a zkázu obcí.

Rypadlo u Litvínova

„Ten život by tu byl podstatně těžší – nemohli bychom počítat s tím, že se tu bude něco stavět a budovat. Samozřejmě bychom i nadále bojovali za zachování Horního Jiřetína,“ konstatuje Vladimír Buřt.

Co by se naopak stalo, pokud by k prolomení limitů nedošlo?

„Mám obavu, že pokud dojde k úplnému zastavení těžby, je to otázka 3500 míst, v návaznosti na ně jde o dalších 10 tisíc pracovních míst.. Vidím to dost černě – nerad bych, abychom dopadli jako Detroit...“ komentuje takovou budoucnost Martin Klika.

Těžba na Mostecku s sebou nese praskání a sesuv půdy

„V takovém případě bude v roce 2023 Jiřetín zas o trochu větší než je teď, přibudou nové rodinné domy, vzniknou i nové pracovní příležitosti v oblastech, které jsou zničeny těžbou... Budeme mít také obnoveny všechny pamětihodnosti...“ věří optimisticky Vladimír Buřt.

autor: Jan Beneš
Spustit audio