Pacora: Fugit Hora

8. listopad 2013

Trio Pacora tvoří virtuózní instrumentalisté, zaměření na lidovou hudbu východní Evropy. Jméno Pacora je zkratkou příjmení jednotlivých muzikantů, kterými jsou: houslista Stano Palůch, hráč na cimbál Marcel Comendant a Robert Ragan na kotrabas.

I když všichni členové skupiny žijí na Slovensku, ve skutečnosti jde o sestavu mezinárodní – cimbálista Marcel Comendant totiž pochází z Moldavie. Členové tria jsou velmi žádaní – dva z nich si do svého nového projektu Milokraj přizvala zpěvačka Marta Töpferová, a houslistka Jitka Šuranská s nimi natočila své poslední album Nězachoď slunečko. V Mozaice vás dnes seznámíme s nahrávkami Tria Pacora z alba s latinským názvem Fugit Hora.

Houslista Stano Palůch je chodící encyklopedií regionálních hráčských stylů od Ukrajiny až po Skandinávii. V minulosti byl hlavní oporou skupiny Teagrass a s triem Pacora hraje od jeho založení před 9 lety. Hudební styly Moravy, Slovenska a dalších východoevropských zemí jsou navzájem propojené, a pokud tedy v triu Pacora hrají dva hudebníci ze Slovenska a třetí, cimbálista Marcel Commendant je z Moldávie, snadno naleznou společnou řeč. Commendant pochází z Kišiněva, města v historii známého jak silnou židovskou populací, tak i protižidovskými pogromy. Právě židovští i romští muzikanti tu byli hlavními nositeli hudebních tradic a tvořili společenství profesionálních hráčů, známých jako lautari.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Ftošek, Vandroval, Fugit Hora, Amintiri..., Fresh, Hruška a Jezero s trojlístkom.

Další informace o kapele najdete na jejich webu: http://www.pacoratrio.sk/

Spustit audio