Lidé často kradou pro zábavu, ne z nedostatku. Nad tím, co ukradnou, zůstává rozum stát

11. listopad 2013
Krimi příběhy

V supermarketech, na tržištích i na parkovištích na Jablonecku se krade ve velkém. Lup je přitom často malý, a dokonce laciný. Zloději totiž často na Jablonecku a Turnovsku kradou podle policie spíše pro zábavu, než z nedostatku.

Nejčastěji se na Jablonecku a Turnovsku krade v obchodech, ze kterých si zloději odnášejí širokou škálu zboží – mezi ukradenými věcmi figurují například bačkory, svíčka, jeden zloděj si z krámu odnesl čokoládovou tyčinku a limonádu, dalšího zloděje pak policisté dopadli, když kradl v drogerii dámskou dekorativní kosmetiku - pod bundu si schoval deset řasenek.

Z policejních statistik je často patrné, že lidé kradou z nouze, podle seznamu ukradených věcí je tomu na Jablonecku a Turnovsku často jinak. Bez řasenky, svíčky nebo čokolády se totiž člověk obejde.

Lidé ze sociálního okraje společnosti kradou většinou potraviny, dětské pleny a podobně, ale pachateli těchto spíše kuriózních krádeží jsou většinou zaměstnaní lidé středního věku, kteří kradou jen tak pro zábavu nebo proto, aby trochu ušetřili svůj rodinný rozpočet.

V Jablonci nebo Turnově se také často vykrádají auta. Z těch většinou zmizí hodnotné věci, které lidé v autě zapomenou - například notebooky, kabelky, peněženky. V některých případech jde ale taky o kuriozity, například nedávno řešili policisté v Jablonci vloupání do auta, ze kterého pachatel odnesl oběd v krabičce.

autor: sas
Spustit audio