Studenti z Mariánských Lázní jsou nejrychlejší v psaní na stroji

12. listopad 2013

Tříčlenné družstvo Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně si koncem října vydobylo úspěch v soutěži Domažlický datel, v níž se posuzuje rychlost psaní na klávesnici. Soutěže se účastnilo 30 jednotlivců z 10 škol.

Soutěžilo se ve třech desetiminutových opisech s rozdílnou penalizací – 10, 50 a 100 úhozů za chybu. „Nejlepšího výkonu v nejtěžší disciplíně s penalizací 100 úhozů za chybu dosáhl Jan Jurek, jehož hrubá rychlost byla 428,4 úhozu za minutu.

V opisu s penalizací 50 úhozů za minutu bylo umístění následující: 1. Jan Jurek, 3. Josef Stybar a 5. Tomáš Nápravník. V disciplíně s penalizací 10 úhozů za chybu zvítězil Josef Stybar se 424,9 úhozu za minutu, druhý skončil Jan Jurek a osmé místo obsadil Tomáš Nápravník,“ uvedla Ivana Hlaváčová, která vyučuje na škole písemnou a elektronickou komunikaci.

Vítězní mariánskolázeňští gymnazisté přivezli domů putovní pohár „Domažlický datel“. Na druhém místě skončila Obchodní akademie Plzeň a třetí místo obsadila SOŠ a SOU Jindřichův Hradec.

Celá soutěž probíhala ve spolupráci s těmi nejúspěšnějšími – devítinásobnou mistryní světa v psaní na klávesnici Helenou Zaviačičovou a s Jaroslavem Zaviačičem, autorem učebnic a spoluautorem programované výuky psaní na klávesnici.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio