Klasicky poháněná auta jen tak nezmizí, shodují se motoristé i odborníci

12. listopad 2013

Když v roce 1886 Karel Benz sestrojil první automobil tak, jak ho známe dnes, nikdo netušil, jaký se z něj stane fenomén. Každoročně se vyrobí 50 miliónů nových aut. Ale bude auto nejpoužívanějším dopravním prostředkem i v roce 2023? A jaké palivo bude nejpoužívanější? To jsou otázky, které jsme si, ale i vám, položili v rámci našeho projektu Česko 2023.

Stačí se postavit k Jižní spojce v Praze nebo na výjezd z Prahy na dálnici D1. Kdybychom tady stáli celých 24 hodin, projelo by okolo nás na sto tisíc aut. Ve většině z nich sedí jen řidič. A většina z nich vrčí a kouří. Nejinak tomu bude podle vás i za deset let.

Automobily budou patrně převažovat

„Spalovací motor určitě nevymizí a bude to pořád nosný prvek automobilismu. A takových 20 let to určitě potrvá, protože je to asi nejlepší způsob pohánění auta. Je nejjednodušší: člověk si jen natankuje, ujede s tím daleko a nemusí se dobíjet po nějaké krátké době,“ říká jeden řidič.

Čtěte také

„Nepochybuji o tom, že individuální doprava se bez aut v nějaké podobě neobejde. Nebál bych se, že se to v dohledné době změní,“ myslí si další motorista. A souhlasí s tím i motorističtí novináři, jako je Jaroslav Vít z Deníku Sport.

„Za deset let budou stále ještě převažovat spalovací motory, ale podíl hybridních motorů a elektromobilů bude vyšší. Odhadoval bych to tak 60 na 40,“ uvažuje Vít.

Změny se uskuteční pomaleji

František Dvořák z iDnesu má jasno. U nás se prostě bude jezdit v drtivé většině na benzín nebo na naftu.

„V Česku určitě. Možná, že svět se posune o kus dál směrem k elektromobilitě a k různým alternativním pohonům, ale Česko je v tomto ohledu přece jen konzervativnější a má toho ještě dost co dohánět. U nás nejsou žádné prostředky, které by nutily řidiče jezdit na něco jiného, vysedat z aut a používat hromadnou dopravu, i když je u nás na špičkové úrovni,“ říká Dvořák.

Čtěte také

Navíc se nedá čekat, že by za deset let ropa skutečně došla. „Je známo, že už 40 let se hovoří o tom, že nám za 40 let ropa dojde. Obecně se hovoří o tom, že do roku 2020 by mělo být 20 procent pohonných hmot nahrazeno alternativami. V tom má prostor zemní plyn, biopaliva a elektromobily,“ říká Lubomír Kollman z RWE, který je propagátorem aut na plyn.

Jedním z možných trendů je příklon k hromadné dopravě

Vše bude také záviset na ceně paliv. To by podle Milana Ernesta z Bosche mohlo vést ke změně v myšlení lidí a nasměrovat je k hromadné dopravě.

„Třetina automobilů bude poháněna klasickým způsobem, jak jej známe dnes. Druhá třetina bude poháněna různými alternativními palivy. A doufejme, že jedna třetina současných uživatelů automobilů se bude v budoucnosti přepravovat hromadnými dopravními prostředky. Zejména na dlouhé vzdálenosti,“ dodává Milan Ernest.

Zkrátka v Česku 2023 bude doprava – alespoň podle odborníků – prakticky stejná jako dnes.

autor: pgj
Spustit audio