Zajímá dnešní studenty listopad 1989?

30. říjen 2015
Student Plus

Jak dnes mladí lidé, kteří si totalitu nepamatují, reflektují tuto část naší historie? Je dnes Den boje za svobodu a demokracii jen příležitostí ke vzpomínání, nebo je za svobodu a demokracii nutné stále aktivně bránit?

Světový den studentstva, který připadá na 17. listopad, je jediný den mezinárodního významu, jenž má český původ. Váže se k tragickým událostem roku 1939, kdy došlo k rozsáhlému zatýkání českých studentů gestapem, k popravě 9 představitelů studentských organizací a uzavření českých vysokých škol. V tento symbolický den také začala v roce 1989 v Česku revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu.

Jak vnímají podporu komunistických idejí v dnešní době lidé, kteří nemají přímou zkušenost ze života v totalitě? A je stále zapotřebí se touto kapitolou naší minulosti vůbec zabývat?

O tom bude půlhodinový pořad Student Plus od 22:10 s Daliborem Zítou, který se bude vysílat právě 17. listopadu. Do vysílání nám můžete zatelefonovat v neděli po 22. hodině nebo napište svůj názor na Facebook, případně do diskuse pod tímto článkem.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.