Podle odhadů je mezi Čechy asi 150 tisíc neobjevených diabetiků

14. listopad 2013

Přesně před 122 lety se narodil kanadský lékař Frederick Banting. Byl to právě on, kdo spolu s Charlesem Bestem objevil léčebné účinky inzulinu a v roce 1923 za to dostal Nobelovu cenu. V den jeho narození si každoročně připomínáme Světový den diabetu. Jeho nejrozšířenějším typem je cukrovka druhého typu, která postihuje dospělé a lidi ve vyšším věku.

V České republice je evidováno a léčeno asi 850 tisíc nemocných, ale řada pacientů ještě o své nemoci neví. Odhaduje se proto, že je v Česku až jeden milion diabetiků. Devadesát procent z nich má diabetes druhého typu.

Stejně tak i pětapadesátiletý Zdeněk. Dvakrát týdně si měří hladinu cukru v krvi a chodí na kontrolu k lékaři. Snaží se omezit také jídelníček, především tučná jídla a alkohol. Příčiny svého onemocnění určit nedokáže.

„Matka taky měla cukrovku, ta si teda píchala inzulín, ale já si myslím, že to dědičné není, někdo říká, že jo, někdo, že ne. Já jsem z rodiny jediný, kdo cukrovku má, byli jsme čtyři děti, ale cukrovku mám jenom já,“ říká.

Cukrovka druhého typu však dědičná skutečně je. Pan Zdeněk tedy teoreticky mohl svému onemocnění předejít, kdyby dbal správné životosprávy.

„Diabetes druhého typu bývá rodinně nahromaděn. Rodinná dispozice plus obezita plus další kardiovaskulární obecnění, hypertenze, vysoká hladina tuku, to všechno jsou momenty, na které by lidé měli dbát a nechat svou krev vyšetřit i na cukrovku,“ říká diabetoložka z Fakultní nemocnice Brno Jana Bělobrádková.

Nemocný o cukrovce nemusí vědět

Zároveň připomíná, že podle odhadů v Česku přibližně 150 tisíc nemocných na diagnózu teprve čeká.

„Diabetes druhého typu může řadu let probíhat nepoznán, daný jedinec nemá žádné klinické příznaky,“ vysvětluje lékařka a pokračuje:

„Pokud nehubne, nemá velkou žízeň, nevšimne si, že by měl časté - především noční - močení a nepřidají se další komplikace infekční, tak ten člověk nemá důvod nepředpokládat, že by mohl mít diabetes. A proto je řada diabetiků druhého typu léčená až v momentě, kdy můžou být přítomny chronické komplikace cukrovky.“

Těmito komplikacemi může být zhoršení zraku, postižení dolních končetin nebo zhoršenou funkci ledvin.

Proto si dnes mohou zájemci na řadě míst celé České republiky nechat na veřejných místech rizikové hodnoty přeměřit a probrat svůj výsledek s lékařem, dokud se ještě dá nežádoucím dopadů neobjevené cukrovky předejít. A právě o to se Světový den diabetu snaží - vyhledat osoby s dosud neléčenou nemocí.

autor: Martina Pelcová
Spustit audio