Grónské a sámské mýty ožívají v ilustracích Martina Velíška a Luboše Drtiny

14. listopad 2013

Výstavu můžete navštívit v Českém centru v Rytířské ulici v Praze do 6. prosince. 14. 11. v 17 hodin se můžete do Českého centra Praha vypravit na setkání s překladatelem obou knih, bývalým velvyslancem v Dánsku Petrem Lyčkou.

V roce 2006 vydalo nakladatelství Argo dvě knihy severských mýtů, které přeložil bývalý velvyslanec v Dánsku Zdeněk Lyčka. Knihu dánského polárníka a spisovatele Knuda Rasmussena „Grónské mýty a pověsti“ svérázně ilustroval sklářský výtvarník, malíř a kreslíř Martin Velíšek.

Tu druhou, nazvanou „O muži, který si koupil svědění / Pohádky a pověsti Sámů“, jejímž autorem je norský lingvista a etnolog Just Knud Qvigstad, graficky upravil a ilustroval grafik Luboš Drtina.

Drsné příběhy od polárního kruhu

03005447.jpeg

Mýty a pověsti byly odjakživa nedílnou součástí života Inuitů a Sámů usazených v drsném arktickém prostoru. Severští lovci a pastevci sobů si je navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci, nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. Mnohé příběhy vysvětlují, jak vzniklo Slunce, Měsíc a hvězdy, proč je příroda taková, jaká je, a proč různá zvířata vypadají tak, jak vypadají. K bezděčné drsnosti a krutosti některých textů se mnohdy těžko nalézá morální opodstatnění nebo odpovídající trest.

Výstava procestovala Dánsko a Norsko, teď je v Praze

Výstava syrových, drsných a zároveň humorných ilustrací Martina Velíška byla prezentována poprvé v roce 2008 v grónském hlavním městě Nuuku jako součást projektu České dny v Grónsku. Poté byla představena v dalších grónských městech (Narsaq, Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut a Ilulissat) a v letech 2010-2013 putovala po Dánsku (Kodaň, Aalborg, Odense, Hundested, Skive).

Výstava ilustrací Luboše Drtiny byla prezentována v roce 2012 u příležitosti otevření nových prostor Sámského centra v norském hlavním městě Oslu. Ve stejném roce byla spolu s výstavou ilustrací Martina Velíška součástí Českých dnů na Faerských ostrovech.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio