Nový občanský zákoník otevírá možnost obchodovat s dětmi, varuje Marie Vodičková

Umožní nový občanský zákoník obchodovat s adopcemi? Vzniknou v Česku agentury, které přesvědčí matky, aby rodily „na zakázku“, a jejich děti pak prodají za tučný zisk? Úřady to odmítají, Fond ohrožených dětí však před touto praxí varuje.

„Nový občanský zákoník otevírá možnost obchodovat s dětmi,“ varuje Marie Vodičková v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou. „Na jeho základě by mohly vznikat agentury, které budou přesvědčovat matky, aby děti dávaly k adopci za finanční úplatu.“

„Tvrdí-li nový občanský zákoník, že z činností souvisejících s osvojením nesmí nikdo získat nepatřičný zisk, naznačuje, že za podobné činnosti je možné mít patřičný zisk,“ dodává.

Čtěte také

Podle právní praxe v České republice může adopce zprostředkovávat pouze veřejná správa. Kdo by tedy podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí mohl s adopcemi dětí obchodovat?

„Mohly by to být soukromé subjekty – agentury nebo jednotlivci – které by se mohly snažit získávat matky ochotné dávat děti do osvojení za určitou odměnu,“ uvažuje předsedkyně Fondu ohrožených dětí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.