Učitelé z Karlovarského kraje navštívili 3D planetárium v Plzni

14. listopad 2013

Na začátku listopadu se v Plzni uskutečnil seminář pro učitele přírodovědných předmětů z Karlovarského kraje. V rámci semináře navštívili pedagogové nově otevřené 3D planetárium, které jako jediné v České republice nabízí trojrozměrné projekce Země a vesmíru.

Díky semináři absolvovali učitelé prohlídku Techmanie v Plzni, navštívili nedávno otevřené 3D planetárium a seznámili se s nabízenými vzdělávacími programy. V závěru semináře proběhla také diskuse o přínosu planetária pro školy a o možné spolupráci.

Za revoluční metodu výuky lze považovat především „Science on a Sphere“, v rámci které probíhá projekce přírodních úkazů a dějů na ploše koule. Před návštěvníky Techmanie se v prostoru vznáší dvoumetrový globus, který mohou dotykem ovládat a na kterém mohou sledovat krátké filmy.

Velký význam má tato metoda zejména v možnostech sledování vývoje v časové ose i s výhledy do budoucna. Díky kvalitně zpracované projekci s využitím výstupů z NASA a dalších zahraničních produkcí byl vytvořen ucelený program, který je výraznou a jedinečnou podporou pro přírodovědné a technické vzdělávání. Velkou výhodou je relativně snadná dostupnost i pro žáky Karlovarského kraje.

Seminář proběhl v rámci udržitelnosti projektu Krajské vzdělávací centrum pro DVPP. Na jeho realizaci se podílely Gymnázium Sokolov, Krajské vzdělávací centrum, Techmanie Science Center, Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Karlovarského kraje a Krajské centrum vzdělávání a jazyková škola v Plzni.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio