Obyvatelé paneláku v Kutné Hoře chtějí kvůli úspoře vlastní kotelnu, město záměru brání

14. listopad 2013
Zprávy

Obyvatelé jednoho z panelových domů v kutnohorské Družební ulici chtějí uspořit za teplo, a proto se rozhodli odpojit od centrální teplárny a v domě postavit vlastní kotelnu. Projekt ale zatím nemůžou dotáhnout do konce. Proti je totiž radnice i společnost, která ve městě teplo vyrábí.

„Z třiadvaceti tisíc, které platím za vytápění a ohřev teplé vody, bych zaplatil daleko méně. Myslím si, že bych tak čtyři a půl až pět tisíc ušetřil,“ říká Zdeněk Dvořák při pohledu do posledního vyúčtování služeb.

Majitel jednoho z bytů panelového domu v kutnohorské Družební ulici je přesvědčený, že úspory v řádech tisíců korun by jemu i sousedům zajistila vlastní domovní kotelna. Díky ní by se dům mohl odpojit od centrálního vytápění.

Městské společnosti Tebis letos majitelé a uživatelé bytů platí bez dvou korun šest stovek za gigajoul tepla.

„My jsme v nové kotelně, kterou tady chceme, schopni vyrobit gigajoul za částku kolem 420 korun,“ vypočítává Jan Janoušek, který pracuje ve výboru společenství vlastníků bytového domu.

Výbor má už téměř všechna povolení, která jsou pro domovní kotelnu nezbytná. Zbývá jediné - souhlas stavebního úřadu, který čeká, jak se k celé záležitosti postaví městští zastupitelé. Ti totiž majitelům bytů prozatím neschválili prodej asi dvoumetrového pozemku vedle domu, nad kterým by vedl komín kotelny.

„To město prostě nechce povolit a je to záminkou, proč nepovolí ani stavbu jako takovou,“ myslí si Jan Janoušek.

Kutnohorský starosta Ivo Šanc z Šance pro Kutnou Horu odmítá, že by radnice majitelům bytů tak říkajíc házela klacky pod nohy. Jedním dechem ale dodává, že kdyby se některé kutnohorské panelové domy od centrálního systému odpojily, projevilo by se to pak nepříznivě na ceně městského tepla.

„Jakmile by se nám systém začal rozpadat, tak vlivem fixních nákladů by cena tepla rostla a vedlo by to ke kolapsu,“ tvrdí starosta.

Propočet vlastníků bytů je prý chybný

Městská teplárenská společnost Tebis ale naopak počítá s tím, že už příští rok cenu za teplo konečným odběratelům oproti té stávající sníží. Jednatel Karel Koubský je navíc přesvědčený, že propočty možných úspor předložené zástupci panelového domu v Družební ulici obsahují zásadní chyby.

„I když bych počítal s čísly, která oni předkládají, a jenom opravil věcné chyby, kde si pletou fyzikální jednotky, kde počítají se spalným teplem místo s výhřevností a obráceně, tak návratnost vychází při současných cenách někde kolem 12 let. Ale už pro příští rok, kdy snížíme cenu, tak se návratnost pohybuje na hranici 20 let, což už není ani životnost té investice,“ argumentuje Koubský.

Společenství vlastníků bytového domu se ale nevzdává a dál za vlastní kotelnu bojuje. Pokud nebude moc vést diskutovaný komín nad městským pozemkem, chce projekt předělat a komín zakomponovat do vnitřní části paneláku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio