Štěpán Suchánek: Ročně zemře na rakovinu tlustého střeva asi 4.000 lidí

14. listopad 2013

S vedoucím lékařem Centra pro screeningovou kolonoskopii Ústřední vojenské nemocnice v Praze v Praze MUDr. Štěpánem Suchánkem jsme mluvili o prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Povídali jsme si o příčinách vzniku tohoto onemocnění. Zaměřili jsme se na způsoby jeho léčby.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhé nejčastější nádorové onemocnění

Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8.000 osob. Zároveň je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů i u žen.

U většiny pacientů je příčina tohoto onemocnění neznámá. Existuje ale řada rizikových faktorů jejího vzniku. Prvním z nich je věk. Toto onemocnění většinou vzniká u lidí ve věku nad 50 let.

Polypy a střevní onemocnění není dobré podceňovat

Dalším rizikovým faktorem jsou některé druhy polypů. Je nutné je odstranit a vyšetřit, zda se nejedná už o karcinom. Při vzniku kolorektálního karcinomu mají význam také dědičné vlivy.

Vnitřek střeva při kolonoskopii

Některá onemocnění, jako je např. ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc, také zvyšují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Důležitým rizikovým faktorem, který může každý ovlivnit, je způsob stravování.

Špatný vliv má nadměrný příjem živočišných tuků, červeného masa a uzenin. Riziko zvyšuje častá konzumace pečeného nebo smaženého masa.

O úspěšnosti léčby rozhoduje včasná diagnóza

Dobrá zpráva je, že kolorektální karcinom je léčitelné onemocnění! Zvlášť v prvních stádiích onemocnění má pacient velkou naději na úspěšný výsledek léčby.

MUDr. Štěpán Suchánek při zákroku kolonoskopie

Konkrétní léčbu v daném případě určí ošetřující lékař-onkolog. U kolorektálního karcinomu se uplatňují prakticky všechny typy léčebných postupů používaných v onkologii.

Zdroj informací: www.kolorektum.cz, www.uvn.cz

Spustit audio