Hudební nadílka z Cardiffu byla pestrá

18. listopad 2013

Letošní veletrh Womex přivítal přes 2000 delegátů i hudebníků z celé planety – od Argentiny až po Zanzibar. Poslouchejte Čajovnu, kterou na Vltavě vysíláme v pondělí 18. listopadu od 19:00!

Hostitelskou zemí byla tentokrát Británie. Womex se konal ve velšské metropoli Cardiffu a navíc se tedy stal dobrou příležitostí prozkoumat hudbu britských regionů – včetně londýnské scény, pověstné prolínáním hudebních stylů celého světa.

Pianista Kishon Khan se narodil v Bangladéši, v době války za nezávislost s ním matka odjela do Londýna, kde vyrůstal obklopen řadou rozdílných kultur: „Hlavně v 70 letech probíhala mezi jednotlivými národnostními komunitami silná výměna. Učil jsem se hrát na klavír evropskou klasiku, později jsem se posunul k jazzu. V jazzu se improvizuje, a právě při improvizaci se z hudby stane mezinárodní jazyk. Improvizace je dialogem mezi hudebníky z nichž každý má jiné zázemí. Když jsem skončil univerzitu, strávil jsem rok v Bangladéši, cestoval jsem s muzikanty z náboženské sekty, známé jako Baulové - a to mi otevřelo oči. Baulové jsou někdy označováni za blázny, ale ve skutečnosti jde o absolutně svobodné lidi se spirituálním cítěním, které není vázáno církevní autoritou. Jejich filozofie je podobná tomu, jak kdysi žili hippies. Dokonce existuje baulská píseň, která vznikla někdy roku 1860, a velmi se podobá skladbě Imagine od Johna Lennona.”

Kishon Khan na veletrhu Womex vystoupil se svojí skupinou Lokkhi Terra s muzikanty i zpěvačkami z Bangladéše, Kuby i z domovského města Londýna. Na podiu s nimi byl bubeník, považovaný v asijských komunitách Londýna za celebritu: „Před 40 lety jste v anglické televizi neviděli žádné Indy či Asiaty, a najednou se na Top of the Pops objeví hráč tabla. To byl Pandit Dinesh – který později hrál se všemi hvězdami včetně Michaela Jacksona.”

03006205.jpeg

Zatímco na večerních programech se hrála hlasitá hudba na elektrické nástroje, komorním stylům byly vyhrazeny odpolední koncerty. Tím nejlepším příkladem byla trojice anglických muzikantek, vedená zpěvačkou Emily Portman, s akustickými nástroji včetně harfy.

Dalším překvapením odpoledních programů byl Radik Tulush, velmi talentovaný zpěvák a hudebník z Tuvy, země na jižní Sibiři která je kolébkou hrdelního zpěvu. Prošel známými skupinami Yat-Kha a Huun Huur Tu, ale ve studentských letech začínal s elektrickou kytarou. Na Womexu hrál repertoár ze svého sólového alba Chalama, pojmenovaného podle typického artefaktu zemí, kde se daří šamanismu či buddhismu. Jedná se o stužku, která zdobí magická místa, jímž se v Tuvě říká ovaa.

Jeho další projekt zachycuje toto video:

Womex je též setkáním agentů, promotérů a vydavatelů, nové objevy sem jezdí lovit organizátoři českých open air festivalů Colours of Ostrava, Respect či Folkové prázdniny. Závěrečný den – neděle – je každoročně vyhrazen udílení cen. Ty letošní převzal ředitel Festivalu v poušti (Festival au Desert) a kubánská skupina Los Van Van.Další účinkující z letošního ročníku, zejména ty místní z Walesu a také z japonského ostrova Miyakojima u Okinawy, můžete slyšet v archivu našeho irádia v Čajovně Aleše Opekara ze soboty 9. listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.