Náprstkovo muzeum vystavuje vzácné exponáty z aztécké a incké sbírky

15. listopad 2013

Výstava „Čas zámořských objevů“ zahajuje v Náprstkově muzeu nový výstavní cyklus Národního muzea „Peníze“, který má návštěvníkům přiblížit fungování světa z ekonomického hlediska.

Až do 16. století nás zavede a na dobrodružnou plavbu kolem světa nás zve právě otevřená výstava „Čas zámořských objevů“, kterou včera otevřelo Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí v Praze. Výstava až do září příštího roku přiblíží dobu, v níž Evropané začali objevovat dosud neznámé končiny, seznámí nás se světem mořeplavců, výzkumníků, pirátů, církevních misií, ale i s životem domorodců a těžkým údělem černých otroků.

V expozici návštěvníci uvidí na 350 nejrozmanitějších sbírkových předmětů počínaje obrazy, rytinami, vzácnými globy, mapami a knihami, sochami a vzácnými exponáty z aztécké a incké sbírky Náprstkova muzea, přes ukázky historických zbraní, geodetických a navigačních přístrojů, dobových mincí a církevních památek až po modely lodí, kolekci asijského porcelánu či předmětů denní potřeby dokumentující život starých amerických, afrických a asijských kultur.

Náprstkovo muzeum láká na zámořskou plavbu na vlastní kůži

03006272.jpeg

Strach z neznámého, který prožívali dávní mořeplavci, navodí návštěvníkům promítání mořských oblud a monster na plachty repliky části Kolumbovy lodi Santa María. Velký interaktivní globus umožní návštěvníkům výstavy vydat se po trase objevných plaveb. Pro děti je připravena dobrodružná stezka v podpalubí s krysou Kolumbou a švábem Kukaračo, kteří jsou hlavními hrdiny kresleného komiksu a scének ve spodních částech výstavních vitrín.

V rámci doprovodného programu se v sobotu 23. listopadu od 15.00 hod uskuteční výtvarnjá dílna, kde si děti vyrobí pirátskou vlajku, pirátský klobouk nebo klapku na oko. Inspirací jim bude výstava Čas zámořských objevů. Připraveny budou vlajky věhlasných pirátů, ale fantazii v tvorbě osobní pirátské vlajky se meze nekladou. Informace o dalších doprovodných akcích najdete na stránkách Náprstkova muzea.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio