V hlavní roli: kaštany. V Tyrolsku mají pět ročních období

Jaro, léto, podzim, zima a... Törggelen! Dodávají v Jižním Tyrolsku, kde současnou slavnost kaštanů označují za páté roční období. Malebným údolím Eisacktal se vine kaštanová stezka, kde můžete ochutnávat nejenom pečené jedlé kaštany, ale také kaštanové pivo nebo dezerty a různé speciality z kaštanů. Také tamní burčák nebo jablečný mošt. A cestou navštívit farmu nebo některou z mnoha historických památek.

„Törggelen je pro nás pátým ročním obdobím. Začíná někdy na přelomu srpna a září a trvá do konce listopadu. Vše se to týká hlavně kaštanů. Je to způsob, jak se setkat a pobýt s rodinou, přáteli a kolegy. Patří k tomu hodně jídla a ochutnávání nového vína nebo čerstvých jablečných moštů,“ vysvětluje, co je Törggelen, tedy slavnost kaštanů, Deborah Carlin z Jihotyrolské centrály cestovního ruchu.

Na speciality z kaštanů narazíte na „kaštanové stezce“

„Naše farma má hlavně krávy, ale také 140 stromů kaštanů. Někdy před 14 lety jsme se pustili do projektu, který má za cíl oživit tradici kaštanů u nás, proto organizujeme kaštanový festival,“ líčí jeden z autorů projektu, nenápadný farmář Norbert Blasbichler. U něj můžete ochutnat burčák, jablečný mošt nebo kaštanovou pálenku. Jeho biofarma Radoar totiž leží přímo na kaštanové stezce.

„Kaštanová stezka se line jako červená linie údolím Eisack a není to jen tematická záležitost,“ dodává farmář.

Čtěte také

Měří kolem 60 kilometrů. Můžete se na ní kochat nádhernou přírodou a prohlédnout si spoustu pozoruhodností a historických památek.

Údolí řeky Eisack je plné kaštanů

Starý klášter obklopují vinice

Snad povinnou zastávkou je augustiniánské opatství nedaleko Brixenu, klášter Neustiff. V 17. století byl prý označován jako osmý div světa. V tuto chvíli se v barokní bazilice pěvkyně připravuje na svatební obřad. Průvodcem největším klášterním komplexem v celém Tyrolsku je nám Dario.

„Zdejší opatství bylo založeno v roce 1142 – to znamená, že za sebou máme devět století historie. Odjakživa to bylo augustiniánské opatství. Stále je pro nás na prvním místě pastorální služba. Dosud tady působí 62 kanovníků, takže nejsme tu kvůli pěstování vína, ale pro službu věřícím,“ loučí se s námi Dario.

Jeho kolega Elias Holzer nás vede na zdejší vinice, které se pyšní přinejmenším jedním „nej“ – prý jsou v Itálii nejseverněji položené.

Mají ryzlink s plnější chutí

„Ročně vyrobíme 700 tisíc lahví vína, třetina je červené víno, zbytek bílé,“ dozvídám se na vinici. Ostatně ochutnat místní víno můžeme v přilehlé vinárně spolu se špekem, klobáskami, sýrem a nezbytnými praženými kaštany.

Opatství Neustiff

„Ryzlink je původem z Německa, ale tady v Alto Adige dozrává s výraznějším aroma a plnější chutí. Dám vám ochutnat,“ říká mi zaměstnanec vinárny.

Večer můžete zakončit putování po eisecktalské kaštanové stezce v některém typickém selském šenku. Příkladem může být usedlost Larmhof, kde se cítíte být na návštěvě i jako doma, v tomto případě u Winklerových. Nepřekvapí potom výtka od hospodyně řečená přísně a vlídně zároveň: „Koukejte to dojíst.“

autor: vlk
Spustit audio