Zážitková kampaň Noc venku přibližuje život lidí bez domova

16. listopad 2013

Podpora lidí bez domova může mít i netradiční podobu: je to zážitková kampaň Noc venku. Jejím smyslem je upozornit netradičním způsobem na to, s jakými problémy se tito lidé musejí potýkat. Organizátoři chtějí také připoutat více pozornosti k práci těch sociálních služeb, které pomáhají bezdomovcům.

Když ležíte v letní noci pod hvězdami a zíráte do nekonečných vesmírných prostor, ani se vám možná nechce vrátit se pod střechu do pelíšku... A hvězdy v zimě – ty umějí také nádherně jiskřit a zářit, ale kochat se jejich krásou byste určitě celou noc nevydrželi...

Lidé, kteří z těch či oněch důvodů, vlastní vinou či cizí vinou, přišli o domov a přežívají na ulici, se mohou kochat kdykoliv, ale pochybuji, že tak činí. Mají starost, jak přežít noc, a dejme tomu neumrznout.

Empatii většinové společnosti chce povzbudit a nějaké ty prostředky pro sociální služby bezdomovcům získat kampaň Noc venku. Její kořeny sahají do Anglie, poprvé byla v Česku loni v Ostravě, její druhý ročník letos expanduje do dalších českých měst a také do Bratislavy.

Jak to bude v Břeclavi a v Brně, nám řekla mluvčí tamní charity Diana Tuyet - Lan Kosinová.

Diana Tuyet - Lan Kosinová: „Tak vstupenkou na tu akci je, aby by lidé, pokud můžou, byli tak laskaví a přinesli trvanlivou potravinu v hodnotě 50 korun. Mají si přinést své vlastní spacáky a buď kartony nebo karimatku a budeme se skutečně snažit aktivně přežít tu zimu. Ta přímá zkušenost se nedá skutečně žádným způsobem sdělit, než si to prožít. Hlavně ty předsudky vůči bezdomovcům, které tady určitě jsou – že každý si za to může sám... My víme, že v 90 procentech jsou to opravdu případy, kdy to není otázka svobodné volby, ale přinucení okolnostmi... A právě doufáme, že když si to člověk zkusí na vlastní kůži, pak třeba více pochopí problémy lidí bez domova.“

„Myšlenka prožít si alespoň jednou, alespoň trochu, něco z toho, co prožívají bezdomovci, je myšlenka užitečná,“ je přesvědčen psycholog Ivan Douda. I když – jak zdůrazňuje – úplně to prožít nejde.

Ivan Douda: „Já si myslím, že přesto to upoutá pozornost a ti lidé se stanou citlivější. Možná jim dojde, že člověk se tam může dostat z různých důvodů, často je k tomu vázán nějaký příběh – příběh: ‘Ona mě vyhodila z domu,’ ale ten člověk neřekne: ‘No jo, ale já jsem tak pil, že to se mnou nešlo vydržet.’ Nebo je tam jiný příběh: ‘Jsem nějak jinak udělaný, mám deprese, nebyl jsem schopen vstát do práce.’ Těch příběhů, které potom vyústí v to bezdomovectví, je opravdu mnoho. Takže prožít si ty jednotlivé příběhy, to už vůbec nejde. Ale to, že to upoutá pozornost zároveň k tématu obecně, u více lidí, a i u toho jednoho člověka, to je každopádně užitečné.“

Kdo se rozhodne jít do toho, má šanci přežít noc venku vcelku aktivně, ba dokonce kulturně. A to pak přeci jenom ten čas rychleji utíká... Co nabízejí organizátoři konkrétně v Brně a Břeclavi?

Diana Tuyet - Lan Kosinová: „Je to doplněno kulturním programem: koncerty, videoprojekce, besedy, jsou tam workshopy, divadelní ateliér, kdy si mohou lidé vyzkoušet různé divadelní terapie, dílničky, kde si mohou vyrobit různé věci, ale hlavně předat tu zkušenost, jaké to je, když člověk nemá střechu nad hlavou, ozkoušet si to na vlastní kůži – přespat v listopadu venku na ulici.“

Na kampani Noc venku se podílí Charita s Armádou spásy a Sdružením azylových domů. Letošní druhý ročník bude na rozhraní čtvrtku a pátku, v noci z 21.na 22. listopadu.

autor: ehů
Spustit audio