Přebíhání přes koleje v Třinci snad skončí. Otevírají tam nový podchod

18. listopad 2013

Přebíhání přes koleje, po kterých uhánějí rychlíky na Slovensko. Takové riziko podstupovali obyvatelé Třince, když se potřebovali nejkratší cestou dostat z jedné části města do druhé. Radnice dnes dopoledne toto nebezpečné počínání snad zastaví. Pod mezinárodní tratí začne fungovat podjezd i s chodníkem pro pěší. Na stavbu za více než sto miliónů čekalo město několik let.

Kvůli stavbě podchodu si museli lidé stovky metrů zacházet. Většina ale raději ještě nedávno přebíhala přes frekventovanou trať, jako paní Jana:

„Tady chodí lidé do nemocnice, k rodinným domkům. Je to riskantní, ale jiná možnost někdy není.“

Na první pohled je jasné, že běh přes koleje je hodně nebezpečná zkratka, vlaky tady jezdí až 160 kilometrovou rychlostí.

„Podívám se, nejede, jdu,“ konstatuje starší muž.

Když se tento milovník nebezpečného adrenalinu, rozhlédne dnes dopoledne, uvidí , že může projít bez rizika pod kolejemi, kde vznikl nový podchod, spolu s chodci tam mohou i motoristé. Dovršila se tím proměna této části města

„Tak jsme rádi, že to tady bude, pro nás,“ říká žena. „Je to krásné, nové,“ dodává další.

Přibyly tu totiž i lavičky, nová zeleň, vlaková zastávka a parkovací místa.

Dlouhých devět let

Celá stavba stála přes sto dvacet milionů korun. Podle starostky Věry Palkovské, zvolené za hnutí Osobnosti pro Třinec, čekalo město na bezpečný podjezd dlouhých devět let:

„Myšlenka byla v roce 2004. V roce 2008 už byla dokonce i smlouva mezi krajem se Správou dopravních železničních cest. Pak ještě následně se kraj dlouze zabýval tím, jestli stavět, nebo nestavět. A hotovo je to teď.“

autor: iha
Spustit audio