Kafkův Zámek jako komiks? Pro Jaromíra 99 žádný problém

18. listopad 2013

Jeden z významných románů dvacátého století, Zámek Franze Kafky, převedl do komiksového scénáře původem americký spisovatel a dramatik žijící ve Francii, David Zane Mairowitz. Výtvarnou podobu dal tomuto počinu český výtvarník a hudebník, Jaromír Švejdík, alias Jaromír 99.

Londýnské nakladatelství SelfMadeHero je specializované na vydávání komiksů. V jeho nabídce jsou knihy uspořádané přehledně dle žánrů, jsou tu detektivky, sci-fi, ale také divadelní hry nebo životopisy. Už při zběžném náhledu se jasně ukazuje, že „obrázkové" zpracování má v knižním i ve výtvarném světě pevné místo. Jednou z položek tohoto nakladatelství se stal také nedokončený román Franze Kafky, Zámek. Jeho scénář adaptoval David Zane Mairowitz, výtvarnou podobu mu dal Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Komiksové obrození

„Komiks se v posledních patnácti dvaceti letech etabloval jako samostatné umělecké médium, někde uprostřed pomyslného trojúhelníku: výtvarné umění – literatura – film. A nachází si svoji vyprávěcí řeč. Schéma a adaptace velkých nebo velmi vážně vnímaných děl je jednou cestou k té emancipaci, kterou teď komiks prochází,“ říká Pavel Mandys o vývoji média samotného. A porozhlédneme-li se konkrétně po této oblasti, do podoby „za sebou uspořádaných kreseb případně doprovázených textem“ už bylo z oblasti tzv. klasické, kanonické, významné i světoznámé literární tvorby převedeno ledacos. Jen z náhledu do katalogu zmíněného britského nakladatelství lze jmenovat Shakespeara, Austenovou, Dostojevského nebo Dickense.

Je to důkaz o „vítězství“ obrazové kultury? Potvrzení povrchnosti a nesoustředěnosti potřebné ke čtení hutného textu? Je to ústupek uspěchané době? I kdyby třikrát zazněla kladná odpověď, zároveň musí být přiznáno, že je to forma současnému vnímání a chápání světa blízká a srozumitelná, sice schopná hledání postupů, které pečlivě sledují, kopírují, ilustrují svoji textovou předlohu, ale v mnohých případech také ochotná „otevřít“ literaturu i obraz jinak, nejenom sledovat stopy tradice, ale pokusit se ji zvláštním a překvapivým způsobem předejít.

autoři: Milena M. Marešová , Karel Kratochvíl
Spustit audio