Splnila si sen a stala se farmářkou. Farmářkou z paneláku

19. listopad 2013

Veronika Veselá toužila být farmářkou a svůj sen si taky splnila. Sice bydlí na ústeckém panelovém sídlišti Severní Terasa, pastviny pro ovce přesto našla pouhých pět minut od bytu. Začala na jaře se včelařením a teď už má i ovce, kozy a k nim honicího hlídacího psa.

„Jsem vlastně jako farmářka z paneláku rarita. Je mi přes čtyřicet a řekla jsem si, kdy si ty sny splnit, když ne teď?“ směje se Veronika Dašková.

Vyhlédla si proto blízko svého domova areál jedné firmy, který byl velmi zarostlý, zašla za jeho majitelem a dohodla se s ním na tom, že mu trávu v něm budou vypásat ovce a kozy.

V současnosti vypásání obstarávají čtyři ovce, jeden beran a pět koz. Neplánovaně k nim přibyl i pes, protože jen týden potom, co ovce pořídila, jí někdo jednu ukradl. Proto teď na noc zvířata zamyká a jejich domek je také pod dohledem kamerového systému.

Veronika Veselá má se svým stádečkem smělé plány – nejdřív chce dojit kozí mléko a vyrábět ovčí sýry pro svou rodinu, ale to je jen začátek. Ideálem je pro ní 200hlavé stádo koz a ovcí, které bude chovat jak na sýry, tak na maso.

Spustit audio