Zámek Moritzburg opět patří filmu Tři oříšky pro Popelku

20. listopad 2013

Už počtvrté je zimní návštěvnická sezóna saského barokního zámku Moritzburg věnována oblíbenému česko-německému filmu Tři Oříšky pro Popelku. Právě na Moritzburgu se totiž část téhle filmové pohádky před čtyřiceti lety natáčela.

Němci ji milují snad ještě o malý kousek víc než Češi. Vánoce bez Popelky jsou pro ně, ale i třeba pro Nory, jako svého času Vánoce bez Mrazíka pro Čechy. Právě po stopách této obrovské obliby se letošní popelkovská výstava na Moritzburgu vydává.

První část výstavy se snaží návštěvníka vyprovokovat k zodpovězení otázky, proč právě on má Popelku rád, která svá přání a tužby si do ní promítal, které vlastnosti hrdinů chtěl – anebo nechtěl mít.

Ve druhé části výstavy se návštěvníci mohou těšit například na desítky dochovaných kostýmů ze sbírek barrandovských ateliérů nebo německé DEFA nebo dochované rekvizity z natáčení. K vidění jsou i původní scénáře, nechybí samozřejmě ani rozsáhlé medailonky autorů a představitelů filmu.

výstava kostýmů

Bonbonkem pro zapálené filmové fanoušky je původní vybavení barrandovské maskérny i s ošoupanými židlemi a starými líčidly. Zejména děti pak potěší možnost vyzkoušet si pohádkové kostýmy a dokonce se v nich vyfotit na královském trůně. Pro nejmenší návštěvníky je také připraven zábavný kvíz na téma filmu.

Pro dokonalé svezení se na vlně popelkovské nostalgie výborně poslouží místnost věnovaná autorovi filmové hudby Karlu Svobodovi. V ní je totiž možné poslechnout si nejen ústřední melodie z filmu, ale i další známé filmové i nefilmové Svobodovy skladby.

Moritzburg - Popelka - královna s princem

Čtvrtá výstava o filmu Tři oříšky pro Popelku na Moritzburgu je na několik příštích let zároveň výstavou poslední. Její případná návštěva tedy určitě stojí za zvážení.

Výstava je k vidění až do 2. března příštího roku. Otevřeno mají denně kromě pondělí. Výjimkou je pondělí 23. prosince, kdy je mimořádně otevřeno do 13 hodin.


Zvětšit mapu
Spustit audio