Jan Mládek: Církev by měla projevit velkorysost a nepožadovat majetek na Pražském hradě

Sociální demokracie slibovala v předvolební kampani zrevidování církevních restitucí. Jak by podle ní mělo vypadat vyrovnání s církvemi? Už zítra se koná první jednání ČSSD se zástupci církví, a hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl proto Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD.

Co sociální demokraté budou po církvích chtít? „Myslím, že zákon ne zcela zajišťuje, že nebude prolomena hranice 25. února 1948,“ odpovídá na otázku Jan Mládek s tím, že v Česku stále existuje snaha tuto hranici zpochybňovat a prolomit ji. Sociální demokraté si proto podle jeho slov dokážou představit zákon, který tvrději vymezuje neprolomitelnou hranici restitucí.

Čtěte také

Další věc je podle něj spíš symbolická. „Římskokatolická církev by měla projevit velkorysost a nepožadovat majetek na Pražském hradě,“ vysvětluje Jan Mládek. Pražský hrad totiž považuje především za místo střetávání celého národa.

„Objem dojednaných kompenzací je nepřiměřený a v některých případech i absurdní,“ dodává. Problém vidí také v tom, že se kompenzace týkají i církví, které vznikly po roce 1989, nebo těch církví, které podle něj za komunistického režimu tolik netrpěly.

Má sociální demokracie vůbec nějakou páku, aby zmíněné body prosadila? A co bude následovat, pokud si církve budou stát na svém? I na to se ptal moderátor Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio