Klaun, to není profese, ale stav ducha, domnívá se Boris Hybner

24. listopad 2013

28. listopadu jde do kin jeho film s názvem Klauni. Prý se jím chce rozloučit se svou kariérou… „Jde snad o poslední český film, který pracuje s tradičním filmovým materiálem,“ podotýká Boris Hybner, autor předlohy, v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Klaun je profese vyvolávající veselí, ale život klauna, to už takové veselí být nemusí. Právě o tom je film Borise Hybnera Klauni. „Smutný klaun je sice klišé, ale něco podobného v nich opravdu je. Použiju-li Karla Hynka Máchu, platí zde jeho ‚na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal‘,“ uvažuje Boris Hybner. „Vždyť kdo rozesměje klauna?“

Klaun je totiž podle něj poslední instancí smíchu. „Naštěstí je klaunů víc. Vyznávají se mezi sebou, obdivují, fandí si, přátelí se,“ říká Boris Hybner a s nadsázkou dodává: „Všichni mí přátelé jsou klauni…“

Klaun, to podle něj není profese, ale stav ducha. „Klauna máte v genech,“ upozorňuje Boris Hybner. Jen geny však podle něj nestačí. „Musíte být vždy oholený, ostříhaný a střízlivý,“ směje se herec a mim.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.