Francouzské duby a italské hrozny. V prvním londýnském vinařství myslí na vše, co k vínu patří

Jak vám zní slovní spojení „londýnské víno“? Tipuji, že stejně nedůvěryhodně, jako třeba islandský pomeranč nebo mongolská čokoláda. Přesto se ale britská metropole dočkala před pár měsíci prvního městského vinařství s názvem London Cru. Jeho tým zatím pracuje sice s malým množstvím hroznů, ale zato s velkými sny a ambicemi.

„Tohle je naše chardonnay. Děláme ho z docela brzy sklizených hroznů dovezených z francouzského Rousillonu,“ nalévá mi teprve zrající víno Gavin.

Pro obyvatele Londýna na dosah

„Tohle víno má vyšší kyselinku. Hrozny pocházejí z hezké vinice v podhůří Pyrenejí, kde už je přece jen chladnější vzduch. Takže tohle chardonnay je svěžejší než jiná bílá vína z téhle oblasti, která má obecně hodně teplé klima,“ pokračuje Gavin.

Čtěte také

Gavin Monery je australský vinař, který v posledních 12 letech sbíral zkušenosti snad po celém světě. Teď svoji další profesní etapu spojil s projektem London Cru. Ten cílí na milovníky dobrého jídla a pití, kteří nechtějí vážit cestu za Londýn, ale přesto by chtěli zajít na skleničku, dozvědět se něco o víně a samozřejmě si v budoucnu i nějakou tu lahvinku koupit.

Letos v prostorách někdejší palírny ginu v jihozápadním Londýně zpracovali prvních 22 tun hroznů pocházejících z Francie a Itálie.

Hrozny z dovozu

„U vinice čeká chladírenský kamión. Hrozny se ručně sklidí, dají do mělkých přepravek a odnesou do kamiónu. Tam se do tří hodin od sklizení zchladí a za nějakých 36 hodin dorazí sem do vinařství. Mají teplotu asi deset stupňů, což je ideální pro jejich okamžité zpracování,“ popisuje Gavin.

Městské vinařství v Londýně

Ve vinařství London Cru používají sudy vyrobené ve Francii a ve Španělsku. Všechny jsou z francouzských dubů. Jeden sud stojí kolem 700 eur. Gavin díky svým kontaktům v Burgundsku získal i zásilku starších sudů, které mají za sebou dvě až tři plnění a pro některé odrůdy jsou vynikající, například pro Cabernet Sauvignon.

„Určitě chceme do budoucna dělat víno i z anglických hroznů. Teď zatím využíváme našich skvělých vztahů s některými francouzskými a italskými pěstiteli. Ty máme díky dovozu vína naší mateřskou firmou Roberson Wines. Doufáme ale, že si vybudujeme potřebnou reputaci a navážeme kontakty s anglickými pěstiteli,“ říká Gavin Monery.

Kyselost zdaleka ne jediný faktor

Odmítá, že by přístup jeho vinařství, které je na dostřel od stadiónu Chelsea, byl neekologický. Spočítal totiž, že množství CO2, které do atmosféry uvolní kamióny s hrozny, je zhruba stejné, jako kdyby se víno vyrobilo v Itálii nebo Francii a do Británie se dovezly už naplněné láhve.

Čtěte také

V London Cru je znát na každičkém detailu, že základem zdejší filozofie není kvantita, nýbrž kvalita. Gavin Monery doufá, že se vinařství dostane do cenové oblasti kolem 15 liber za láhev.

„Za produkcí kvalitního vína je dnes spousta vědy, moderních technologií a samozřejmě i špetka intuice. A taky určité procento nejistoty. Ale když se mi dostanou do ruky dobře vyzrálé, zdravé hrozny, které mají to správné pH, tak vím, že z nich můžu udělat dobré víno. Ale pak tu jsou další faktory, jako do kterých sudů mám umístit tu kterou várku vína nebo jakou zvolit teplotu. To všechno se na konečné kvalitě projeví,“ dodává Gavin.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Související