Triace: Incanti e tradimenti

22. listopad 2013

Středozemský ostrov Sardinie je v hudebním světě známý především – podobně jako nedaleká Korsika – polyfonními zpěvy. Vedle této unikátní tradice Sardinie nabízí i řadu dalších folklorních žánrů: epické písně o námořních bitvách, ukolébavky a též temné popěvky propojené s rituály a kouzly předkřesťanské éry. Toto velmi široké spektrum mapuje album s názvem Incanti e tradimenti, Zaklínadla a Zrady.

Druhá část názvu je míněna s lehkou ironií, „zradou“ je v tomto případě netradiční zpracování folklorních témat. Album natočila čtveřice Triace. Tvoří ji celkem tři zpěvačky a hráč na klávesy, který je také původcem oněch „zrádných“ posunů k moderním zvukovým formám.

Zpěvačky skupiny Triace sice čerpají repertoár ze Sardinie – ale samy pocházejí z jiného italského regionu, který je rovněž pověstný unikátní hudební tradicí: ze Salenta, což je ten nejvzdálenější výběžek italské pevniny, oddělený jen úzkou úžinou od Albánie. Právě zde vznikl rituální rytmus pizzica, léčící kousnutí pavoukem tarantulí – a též odtud pocházel světoznámý zpěvák Domenico Modugno. Triace zpívají jeho slavný hit, Lu sceccareddhu'mbriacu.

Iniciátorem alba, na němž italská čtveřice Triace mapuje hudbu Sardinie, je zpěvačka Elena Ledda. Ta se narodila se poblíž přístavu Cagliari na jižním cípu ostrova a už přes 30 let je tou nejvýraznější propagátorkou hudby ze Sardinie.

Výběr z obsahu CD:

DondidondiTradimentiLu sceccareddhu'mbriacuNinna nanna (Featuring Paolo Fresu)Feminas (Featuring Elena Ledda Mauro Palmas & Marcello Peghin)Beddhu l'amore (Featuring Marcello Peghin)Core te lu core (Featuring Maurizio Geri)

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Marco Rollo Emanuela Gabrieli, Alessia Tondo

Spustit audio