Krajský rozpočet na rok 2014 bude úsporný, ale bez omezení investic

22. listopad 2013

V příštím roce by měl Karlovarský kraj hospodařit s příjmy ve výši 4,59 miliardy korun a výdaje by měly činit 4,68 miliardy korun. Rozdíl tvoří splátka jistiny a úroků jednoho úvěru na předfinancování projektů s evropskou dotací ponížená o splátku jistin a úroků dvou dalších úvěrů a o splátky návratné finanční výpomoci.

Karlovarský kraj opět nepočítá s žádným zadlužováním. „Jsme schopni své závazky splácet a dodržovat lhůty stanovené smlouvami,“ potvrdil náměstek hejtmana Jaroslav Borka. Podle něj je připravovaný rozpočet, který odsouhlasila Rada Karlovarského kraje, úsporný v oblasti příjmů i výdajů a reaguje na současnou ekonomickou situaci.

Rozpočet také podporuje projekty spolufinancované z fondů Evropské unie. „Vzhledem k tomu, že bývalá vláda zrušila finanční spoluúčast státního rozpočtu na spolufinancování projektů dotovaných z ROP Severozápad, budeme se snažit dokrýt vlastními zdroji potřebné finanční prostředky,“ dodal Borka. V návrhu rozpočtu se nebudou omezovat investice, počítá se s realizací plánovaných akcí ve všech oblastech.

V oblasti tzv. „standardních“ výdajů je rozpočet mírně přebytkový, což znamená, že v roce 2014 bude kraj schopen svými vlastními příjmy pokrýt nejen výdaje odborů a příspěvkových organizací, ale i výše uvedené splátky včetně splátky návratné finanční výpomoci MF ČR ve výši 41,2 milionu korun. Rozpočet na rok 2014 ještě musí schválit Zastupitelstvo Karlovarského kraje, které se návrhem bude zabývat na svém jednání 12. prosince.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio