Patří Polsku některé z mnoha obrazů nalezených za šokujících okolností v Mnichově?

22. listopad 2013

Skandální nalezení téměř 1500 děl mistrů moderního umění v bytě 80letého Mnichovana Cornelia Gurlitta vyvolal v Polsku velké vášně. Poláci totiž soudí, že některé z obrazů budou z jejich sbírek, jež byly vykradeny během druhé světové války.

„Existují důkazy, že některé z obrazů nalezených v Mnichově pocházejí z území Polska,“ prohlásil mluvčí polského ministerstva kultury Maciej Babczyński. Učinil tak už pár dní poté, co se svět dověděl o šokujícím odhalení německé policie. Cena děl, o jejichž nalezení německé úřady informovaly s dvouletým zpožděním, se odhaduje na miliardu eur.

Obrazy ukradené za druhé světlové války?

Zhruba třetina pláten, která byla objevena v jednom špinavém bytě, má prý jasný původ. Původní majitele zbylých obrazů bude třeba dohledat. Ovšem podle německého tisku velká část obrazů Corneliu Gurlittovi skutečně po právu patří.

Mezi objevenými obrazy jsou například práce Pabla Picassa, Marka Chagalla či Oskara Kokoschky. Obecně se soudí, že jde o plátna ukradená nacisty za druhé světové války židovskému obyvatelstvu.

Ovšem i Polsko má velkou naději, že ve sbírce najde díla, která od druhé světové války pohřešuje. Uznávaný polský kunsthistorik, profesor Jerzy Miziołek je dokonce přesvědčen, že se mezi nalezenými plátny najde nějaké z Polska. V rozhovoru pro list Polska Times uvedl, že velký počet obrazů se například ztratil jen během Varšavského povstání. Krádeže ve sbírkách přitom za války zaznamenala řada polských měst. Každopádně, polský konzulát v Mnichově už požádal o seznam všech nalezených děl.

Ztracených pláten se může objevit ještě mnohem víc

Naděje Polska, že některé z objevených pláten patří jemu, posiluje i fakt, že se loni podařilo do země vrátit jeden z deseti nejcennějších obrazů v jeho původních sbírkách. Šlo o dílo Lucase Cranacha s názvem „Madona pod jedlemi“. Polsko však stále hledá svůj nejcennější obraz. Je to portrét mladíka ze začátku 16. století od renesančního malíře Rafaela Santi. Údajně se ztratil někde na rakouských hranicích. Ostatně, odkud je do Mnichova jen kousek.

Profesor Jerzy Miziołek soudí, že obraz mladíka dnes může být až v Austrálii nebo Jižní Americe. I kdyby to tak bylo, šance, že Polsko dostane valnou část svých sbírek v příštích letech zpět, jsou nejspíš vysoké. Profesor Jerzy Miziołek soudí, že podobně šokujících nálezů, jako byl ten v Mnichově, v budoucnu přibude. Za druhé světové války totiž podle něj zmizelo ze světa ohromné množství uměleckých děl. A zdaleka ne všechna jsou podle jeho dohadů jen na západě od hranic s Polskem.

autoři: Helena Petáková , Dagmar Langová
Spustit audio