Jan Jůn: Domácí islamisté ze Sýrie nebezpečím pro Británii a Evropu

22. listopad 2013

V Londýně začal tento týden velmi neobvyklý soud. Ne ještě s dosavadním, kokainu se oddávajícím a nekvalifikovaným šéfem kymácející se Co-op banky, Paulem Flowersem, patřící mezi sponsory Labouristické strany, ale se dvěma islamistickými teroristy. Je to ovšem soud tak tajný, že není dovolen přístup veřejnosti, včetně médií, soud nevydává žádná prohlášení a obžalovaní jsou jen označeni písmeny abecedy AB a CD.

Jaký útok připravovali, je také tajné, ale proslýchá se, že se tito britští občané ve věku 25ti let – jeden původem Turek a druhý Alžířan - vrátili ze Sýrie. Tam údajně bojovali v řadách islamistů, napojených na al-Kajdu a stanuli na úvod před soudem pouze prostřednictvím videa ze známého speciálního londýnského vězení Belmarsh. Podle londýnské kriminální policie, si utajení vyžádaly „přesvědčivé operační důvody“, což vedlo ke spekulacím, že šlo o přípravu významného útoku. To je vše, co proniklo na veřejnost, a média se domnívají, že může trvat honba na možné další členy skupiny.

Experti se také údajně nyní obávají, že prohlášení mnoha britských islamistů bojujících proti režimu prezidenta Assáda v Sýrii, naznačují velmi nebezpečný trend. Že totiž nyní, jak s podporou Ruska začíná mít Assád převahu, hodlají přenést „boj za nastolení islamistického státu šaríji do Británie a dalších evropských zemí...“ Jestli tato vychloubání bojem ostřílených válečníků naznačují nový a nebezpečný trend, bude nutné ještě drasticky zvýšit protiteroristická opatření a vůbec ostražitost, dodávají odborníci. Podobně se vyslovil i ministr zahraničí William Hague, který jistě dobře věděl, proč v úterý ohlásil, že britská vláda pošle neextremistické syrské opozici za milion liber vybavení, čímž by posílil její pozice právě vůči islamistům.

Problémem je, že podle odhadů expertů – a žádná přesnější čísla nejsou prostě k dispozici – bojuje proti syrskému režimu prezidenta Assáda v řadách militantů skupin al-Nusra a Islamistického státu Sýrie a Iráku, napojených na al-Kajdu a její indoktrinaci několik tisíc mladých muslimských občanů z mnoha zemí. Včetně Evropské unie a hned několika stovek z Británie, z nichž čtyři měli v bojích nedávno zahynout. Televize BBC přinesla odtamtud včera reportáž ve spolupráci s jedním z odborných center londýnské univerzity King‘s College. Deník The Times zas s odvoláním na rozhovor s jedním z jejich velitelů pro internetový magazín Vice News tvrdil, že kromě Britů, bojují v řadách oněch organizací i třeba holandští či ruští muslimové, takže problém potenciálních teroristických aktivit se po jejich návratu jistě objeví i v dalších zemích unie. Evropa se tedy má na co „těšit“.

autor: jj
Spustit audio