Děti v Děčíně budou mít zdravější svačiny. Připravovat je pro ně bude novinářka

25. listopad 2013

Čekat na nové zaměstnání není nikdy příjemné. Tím spíš, když člověk přijde o práci po padesátce a navíc ztratí zaměstnání i jeho životní partner. Právě v takové složité situaci se ocitla děčínská novinářka Alice Klaubenschalková. Po marném hledání nové práce se společně se svým manželem Jiřím rozhodla podnikat - budou pro děčínské školáky dělat svačinky.

To rozhodnutí ale nepřišlo ze dne na den, připomíná paní Alice: „Loni v prosinci jsem skončila na úřadu práce. Posílala jsem inzeráty a snažila se najít novou práci. Dělat svačinky mě napadlo někdy na začátku června. Sešla jsem se s řediteli škol a těm se projekt líbil. Nejdřív jsem sháněla dodavatele a my že bychom je pouze rozváželi, jenže výrobci v Děčíně nasadili takové ceny, že by svačina přišla draho, nás by to neuživilo a rodiče by to nekupovali – takže jsme se rozhodli je vyrábět sami.“

Najít vhodné zázemí pro výrobnu svačinek nebylo snadné. Vstříc nakonec vyšel za víceméně zatím symbolický pronájem majitel děčínské realitky SKZ Real Petr Zdobinský, na vybavení začínajícím podnikatelům přispěl úřad práce.

„Změna to pro nás bude obrovská. Budeme vstávat v 2:30 ráno, aby je po sedmé mohl manžel rozvážet do škol...“ komentuje Alice Klaubenschalková.

Logo

Do připraveného svačinkového jídelníčku nahlédla také děčínská dětská lékařka Jaroslava Lešanovská. Pochvalovala si hlavně nabídku rozmanitých pomazánek.

„Jsou výborné, pokud jsou vyrobeny z tvarohu, sýrů a kysané smetany. K tomu zelenina a ní může být kuře, šunka... Spousta dětí chodí do školy bez svačiny, nebo si koupí koblihy a hamburgery, a to není v pořádku...“ vysvětluje lékařka.

Každý člověk by podle ní měl jíst po menších dávkách pravidelně každé 3-4 hodiny. Bez správné životosprávy nemají děti energii a jsou často unavené. A svačina mezi snídani a oběd prostě patří!

autor: Josef Suk
Spustit audio