Unikátní dokument Století rádia na ČT Art

26. listopad 2013

Prožijte večer ve společnosti Českého rozhlasu, tentokrát prostřednictvím televizní obrazovky. Vysílání s podtitulem Je nám ctí… věnovala Česká televize v sobotu 30. listopadu devadesátému výročí Českého rozhlasu. Na programu ČT Art se budete moci podívat na dokumentární film Století rádia, po kterém bude následovat záznam slavnostního koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Dokumentární film Století rádia, který začne ve 20.25 hodin, přináší obraz československých dějin 20. století na pozadí historie rozhlasového vysílání v srdci Evropy. Přichází s unikátním záměrem prostřednictvím pečlivě vybraných rozhlasových záznamů, filmových archivů i autentických výpovědí přiblížit rozhodující období českých dějin. Tvůrci chtějí ukázat, jak tyto události formovaly médium rádia a naopak, jak rozhlas, klíčový zdroj informací a zábavy a současně propagandistický nástroj zneužitý ideologií spoluvytvářel a ovlivňoval historii naší země.

Dramaturg České televize Martin Novosad řekl: „Když mne před časem oslovil Milan Švihálek s nápadem na dokumentární seriál o rozhlase, s velkým potěšením jsem tuto výzvu přijal. Chtěli jsme zachytit mimořádně zajímavou historii tohoto média na pozadí klíčových událostí našich dějin. Čekala nás náročná práce a jsem přesvědčen, že se nám smělý záměr podařilo naplnit. Věřím zároveň, že tím nejen pracovníkům rozhlasu, ale i všem zvídavým televizním divákům, předáváme náš film k letošnímu rozhlasovému výročí jako vzkaz úcty a důvěry v hodnotu, která přetrvává.“

Dokument Století rádia připravili scenárista Milan Švihálek, dramaturg Martin Novosad, střihač Jakub Voves a režisér Roman Vávra.

Po skončení dokumentu se ve 21.20 hodin na ČT Art budete moci zaposlouchat do tónů, které zazněly na Slavnostním koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu k 90. výročí rozhlasového vysílání ve Smetanově síni Obecního domu.

V jazzem inspirovaných skladbách A. Coplanda, L. Bernsteina, E. Viklického a J. Vejvody účinkuje SOČR s šéfdirigentem O. Lenárdem a sólisty J. Hosprovou, J. Simonem a Triem J. Vejvody. Režie A. Rezek.

Další informace o historii naleznete na webových stránkách www.rozhlas.cz a www.pribehrozhlasu.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace