Skandinávský dům v Praze pořádá Týden Edvarda Muncha

27. listopad 2013

„Nejslavnější severský malíř“ je pojmenování, pod nímž si dnes většina vybaví jméno norského umělce, Edvarda Muncha (1863–1944). To je ovšem aktuální situace. V době umělcova života to bylo diametrálně odlišné.

Pocit úspěchu zažil Edvard Munch výjimečně, přijetí se dočkal dříve v Německu než v rodném Norsku. Ale nadšení vzbudil také v Praze, neboť na základě berlínské výstavy uspořádal Spolek Mánes pražskou expozici. Umělec tehdy do Prahy na tři dny přijel a v korespondenci odtud přívětivě psal o tom, že teprve tehdy zažil pocit oceňovaného umělce.

Základy pochmurných nálad jsou v Munchově případě docela zřejmé: pětiletému chlapci zemřela matka, nešťastný otec se stal přívržencem pietismu, a navíc často nemocnému synovi předčítal povídky E. A. Poa.

02444637.jpeg

Smrt sourozenců, neutěšené podmínky, náchylnost k duševní chorobě, to jsou nepochybně okolnosti, které zatížily vnímavou osobnost. Navíc, když se projevily Munchovy umělecké sklony a on se rozhodl studovat malířství a tomuto oboru se věnovat, stalo se tak právě ve chvíli, kdy se obecné estetické vnímání měnilo a do parametrů možná dramatické, ale přece i romantické secese, vtrhl expresivní náhled, znejistěný navíc tím, že končila jednotného slohu a spíše se v rychlém sledu střídaly a prolínaly styly moderny.

V neklidu dvacátého století maloval Edvard Munch své obrazy, budil nadšení, pobýval v Paříži, v Berlíně. Dočkal se označení „zvrhlého umění“ z nacistického Německa, jeho obrazy byly odstraňovány z muzeí. Po obsazení Norska nacisty se v obavách ukrýval ve svém domě. Edvard Munch zemřel na nachlazení 23. ledna 1944.

Co zbývá? Obrazy.

Pražský Skandinávský dům ve spolupráci s Norským velvyslanectvím v Praze, Českým centrem Praha, Akademií výtvarných umění, Městskou knihovnou v Praze a Národní galerií v Praze pořádá festival Týden Edvarda Muncha, který od 27. do 30. 11. 2013 nabídne rozmanitý program pro širokou i odbornou veřejnost.

Program Týdne Edvarda Muncha Přednáška o životě a díle Edvarda Muncha27. 11. 2013 19:00 České centrum Praha (Rytířská 31)Život Edvarda Muncha byl vskutku barvitý a mnohdy zasmušilý. Jak Munchův život ovlivnil jeho dílo? Co vyjadřuje jeho legendární obraz Výkřik? K jakým obrazům a motivům se stále vracel? Odpovědi na tyto i mnohé další otázky a zajímavosti přinese přednáška Petry Pettersen, kurátorky Muzea Edvarda Muncha v Osli, o životě a díle slavného norského malíře. Součástí přednášky bude také prezentace české výpravné publikace Být sám, která vyšla u příležitosti 100. výročí Munchovy pražské výstavy v roce 1905. Knihu, která je vyprodaná, ale nakladatel chystá druhé vydání, představí, úryvky přečte a do kontextu Munchova života a díla uvede překladatelka a spoluautorka knihy Jarka Vrbová. Současně bude prezentován také komiks Munch norského spisovatele Steffena Kvernelanda.

Konference: Edvard Munch v souvislostech28. 11. 2013 9:30–16:30 Akademie výtvarných umění (U Akademie 4)Konference se zaměří jak na uměleckou stránku Munchova díla v podání významných kunsthistoriků – Petry Pettersen, kurátorky Muzea Edvarda Muncha v Oslu, Lidie Gluchowské z Univerzity v Zelené hoře (Polsko) a Otty M. Urbana z Akademie výtvarných umění v Praze, tak na další aspekty: překladatelka Jarka Vrbová pohovoří o překladu Munchových deníků do češtiny, norský spisovatel Steffen Kverneland představí svůj zbrusu nový obsáhlý komiks Munch, Jan Erik Holst z Norského filmového institutu se zaměří na vztah Muncha a kinematografie a Jiří Lauterkranc se věnuje problematice restaurování uměleckých děl. Promítání filmu Edvard Munch28. 11. 2013 19:00 Městská knihovna v Praze (Mariánské náměstí 1)Životopisný film Edvard Munch z roku 1974, britského režiséra Petera Watkinse sleduje Munchova mladá léta a zrání v předního představitele expresionismu. Nabízí esteticky působivou, hlubinnou sondu nejen do Munchovy psychologie, ale zdařile vykresluje také společnost Kristianie (dnešní Oslo) konce 19. století.

02624534.jpeg

Komentovaná prohlídka: Za obrazy Edvarda Muncha30. 11. 2013 15:00 Veletržní palác – Národní galerie (Dukelských hrdinů 47)Komentovaná prohlídka se kromě Munchových obrazů vystavených v Národní galerii dotkne také pražské výstavy v roce 1905, díky níž se Munch proslavil v českém prostředí, a obrazů českých malířů, které Munchova díla inspirovala. Součástí prohlídky bude také promítnutí dvou krátkých filmů o životě a díle Edvarda Muncha. Provází kurátorka sbírky moderní světové malby PhDr. Olga Uhrová.

Spustit audio