Hejtman Novotný: Postoj Svazu měst a obcí ke zpoplatnění R6 nás zaskočil

27. listopad 2013

Karlovarský kraj dlouhodobě usiluje o to, aby ministerstvo dopravy zrušilo zpoplatnění úseku R6 z Chebu do Karlových Varů. Po řadě jednání i ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák veřejně prohlásil, že by postačilo upravit vyhlášku ministerstva a vyjmout z ní zmíněnou část silnice. Nicméně v návrhu nově upravené vyhlášky se nakonec změna ve zpoplatnění R6 neobjevila.

"Obrátil jsem se tedy na ministra Žáka v rámci mezirezortního připomínkování osobním dopisem, kde jsem vyjádřil své nemilé překvapení s tím, že se jedná nejspíš o omyl. Zároveň jsem jej požádal, aby novelu vyhlášky, která by měla platit od 1. prosince letošního roku, ministerstvo znovu upravilo a úsek R6 z Chebu do Karlových Varů nebyl mezi zpoplatněné komunikace zařazen," uvedl hejtman Josef Novotný.

Z odpovědi ministerstva však vyplynulo, že tento požadavek nebude akceptovat. "Zaskočilo nás, když nám zástupci ministerstva sdělili, že nevyhověli Karlovarskému kraji především proto, že s provozem na R6 s poplatkem souhlasil i Svaz měst a obcí," zdůraznil hejtman.

V loňském roce starostové čtyř měst a obcí z Karlovarského kraje (Hor, Jenišova, Lokte a Nového Sedla) podepsali na radnici v Lokti společnou petici za zrušení zpoplatnění rychlostní silnice R6. Hlavním důvodem tohoto kroku bylo zhoršení kvality životních podmínek a bezpečnosti občanů těchto měst a obcí vlivem zvýšení intenzit dopravy poté, co ministerstvo dopravy zařadilo samostatně ležící úsek rychlostní silnice R6 od Jenišova po Cheb do zpoplatněných úseků i pro osobní automobily.

Petici podpořily rovněž Chodov, Karlovy Vary, Libavské Údolí, Sokolov, Staré Sedlo a Šabina. "Předpokládal bych, že Svaz měst a obcí bude obhajovat zájmy v kterémkoliv regionu, ale nestalo se tak. Proto jsem dopisem oslovil předsednictvo svazu, aby mi zaslalo písemné důvody a argumenty, které vedly k vydání souhlasného stanoviska v rozporu se zájmy a aktivitami měst a obcí z Karlovarského kraje," vysvětlil hejtman s tím, že postoj Svazu kontrastuje se snahami kraje, které vyvrcholily návrhem změny zákona a peticí hejtmana za krajskou dálniční známku.

Rychlostní silnice R6 u obce Hory

Samostatně ležící 37 kilometrů dlouhý úsek rychlostní silnice R6 Jenišov – Cheb je vzdálen západně od ostatní zpoplatněné sítě 86 kilometrů od Nového Strašecí a severně 52 kilometrů od dálnice D5 od Boru. Dostavbu silnice ve směru na Prahu a její napojení na dálniční síť ČR nadále komplikuje především nedostatek financí státu na její budování.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio