Liberečtí kriminalisté pozatýkali organizovanou skupinu zlodějů aut

27. listopad 2013
Krimi příběhy

Zásahová jednotka pozatýkala v těchto dnech v Liberci členy organizované skupiny zlodějů aut a obchodníky s odcizenými náhradními díly. Kriminalisté u nich našli při domovních prohlídkách ukradené autodíly za 4 milióny korun.

Podle policie pachatelé kradli auta po celém Liberecku a Jablonecku. Většinou šlo o vozy Škoda Octavia a Fabia, které rozebírali na náhradní díly, odstraňovali identifikace potvrzující jejich původ a pak je prostřednictvím inzerátů prodávali po celém Česku.

Jeden ze zatčených mužů měl na prodej náhradních dílů živnostenský průkaz. Ukradené věci
(celkem 400 kusů motorů, převodovek, částí karoserie a interiérů aut) našla policie při domovních prohlídkách v několika bytech a garážích. Bylo tam i dost peněz v nejrůznějších měnách a dokonce taky zařízení na výrobu pervitinu, které se vešlo do kufříku.

Náčiní, které zloději používali pro vykrádání aut se vešlo do jedné tašky, a jak policisté zdůraznili, je neuvěřitelné, jak málo nástrojů a elektronických jednotek stačí, aby se i dobře zabezpečené auto mohlo dát bez problémů odcizit.

Tři z pěti zadržených jsou v současnosti ve vazbě. Už v květnu ale policie zatkla jiné dva muže, které státní zástupce obžaloval a ještě letos by s nimi měl začít soud. Jsou obviněni z několika trestných činů - z krádeže, podílnictví, legalizace výnosů trestné činnosti a taky z podplácení - jeden obviněný totiž chtěl podplatit policistu, který objevil v jeho voze ukradené součástky z aut. Pachatelům hrozí pět až 8 let vězení.

Spustit audio