Našli jste ježka? Pomoc nabízejí v chomutovském zooparku

27. listopad 2013

Stanice pro handicapované živočichy Podkrušnohorského zooparku přijímá celoročně zraněná zvířata a opuštěná mláďata. S příchodem podzimního chladného období, kdy lidé uklízí na zahradách listí, jsou často nalézáni ježci, kteří se chystali zazimovat nebo mláďata ježků z pozdějších vrhů.

Ježka, který v listopadu dosáhl hmotnosti 500 - 600g, raději ponechte schovaného v listí na zahradě - je zdravý a dostatečně připravený k přezimování Naši pomoc potřebuje mladé nebo oslabené zvíře, které nedosáhlo dostatečné energetické zásoby a tím i váhového přírůstku. Pokud mladý ježek neváží v listopadu alespoň půl kilogramu, je pravděpodobné, že zimu bez lidské pomoci nepřečká.

„Ježci, kteří jsou ve stanici v zooparku umístěni přes zimu, jsou zbaveni vnitřních i vnějších parazitů. Sníží se tím oslabování organizmu parazity a zlepší se jejich zdravotní stav. Při podávání kvalitního krmení dochází téměř ke 100% úspěšnosti při přezimování ježků,“ vysvětlila ředitelka zooparku Bc. Iveta Rabasová. Do volné přírody budou ježci vypuštěni až na jaře příštího roku. Někdy přinesou lidé mladého ježka do stanice i v průběhu roku, většinou se jedná o zdánlivě opuštěné mládě, které je potřeba krmit náhradou mateřského mléka.

Od června přijala Stanice pro handicapované živočichy PZOO již 23 ježků, z toho 18 za poslední čtvrtletí. „Lidé by se před odebráním mláděte z přírody měli ujistit na webových stránkách Českého svazu ochránců přírody, zda pomoc skutečně potřebují. Odkaz na webové stránky ČSOP najdou zájemci na www.zoopark.cz,“ dodala ředitelka.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio