Práce se má dělat poctivě, říká scénograf, který spolupracoval i na filmu Amadeus

29. listopad 2013

S jednou žárovkou a židlí lze podle něj udělat skvělé představení. Sám tvoří spíše objemné scénografie, jednoduchost a prostota je ale nejsilnější. Nedávno dokončil práci na divadelním představení Děvčátko, příběh na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena. „Není to příliš veselé, ale člověk se přesto v té truchlohře odreaguje,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou přední český scénograf a choreograf Šimon Caban.

Megalomanský přístup k práci si osvojil v mládí, když žil s rodiči v Egyptě. Tam mu totiž uhranuly egyptské pyramidy. „Monumentální stavby mi přirostly k srdci,“ říká známý scénograf.

Později za totality s bratrem Michalem spoluzaložil baletní jednotku Křeč jako reakci na nezajímavá půlnoční představení na maturitních plesech. „Tehdy to byla hrozná nuda, tak jsme si řekli, že uděláme něco originálního,“ vysvětluje Šimon Caban.

A byla to trefa do černého. Miloš Forman se svým týmem jim později nabídl spolupráci ve slavném filmu Amadeus. Do filmu byli vybráni s tím, že nic neumí a že se vše naučí, pro ně to ale byla zejména skvělá zkušenost s profesionálním světem.

„Laťku jsme posadili hodně vysoko. Zjistili jsme, že když se vše dělá poctivě a jsou okolo správní lidé, tak je práce radostná, což bylo v době komunismu u nás hrozně povzbuzující zjištění.“

Čtěte také

Dnes se můžeme s prací Šimona Cabana setkat, pokud půjdeme na představení Děvčátko, na kterém pracoval celý tým lidí. „Výsledek je dílem nás všech. Příběh není dlouhý, což mne těší, protože já mám všechna představení dlouhá,“ vysvětluje.

A co do budoucna Šimon Caban připravuje? Diváci se mohou těšit na ceremoniál nového Českého lva, který bude mít spolu s bratrem výtvarnicky na starosti.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.