Projekt Rodina odvedle seznamuje Čechy s cizinci ze třetích zemí

30. listopad 2013

Padesátka rodin v Česku zažila poslední listopadovou neděli skutečně netradiční oběd a to díky projektu Rodina odvedle, který seznamuje české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí jedním z nejpřirozenějších způsobů – společným stolováním. České rodiny se díky tomuto projektu každoročně setkávají s rodinami cizinců u nedělního oběda a často z toho vznikne dlouhodobé přátelství. Projekt Rodina odvedle před deseti lety iniciovalo sdružení Slovo 21 a my se teď vydáme na jedno setkání rodin.

V rámci projektu Rodina odvedle jsem se zúčastnila setkání, kdy filipínská rodina pozvala k sobě domů na oběd Češku a jejího anglického snoubence. Konverzace byla od začátku velmi živá a zajímavá, takže paní Jeanette musela chvilku počkat, než hosty odlákala od zajímavé debaty se svým manželem k prostřenému stolu.

„Nazýváme to sinigang, je to jídlo, jehož základem je tamarind, je to taková kyselá polévka s trochou chilli. A to druhé jídlo je chop suey, je to hodně ovlivněné čínskou kuchyní, kdy mícháme různé druhy zeleniny – je tam paprika, mrkev, houby, květák...“

Paní Jeanette přináší na stůl filipínské jídlo

Filipínští manželé Jeanette a Arnel Cuetovi žijí v Česku od roku 2004, kdy sem Arnela vyslala nadnárodní firma, ve které na Filipínách pracoval. Přátele už tady mají z práce i ze školy, ale přesto se zapojili do projektu Rodina odvedle. Paní Jeanette jejich motivaci vysvětluje následovně:

„Žijeme v Česku už dlouho a začali jsme být aktivnější ve zdejší komunitě a rozhodli jsme se lidem z dalších národů ukázat filipínskou pohostinnost. Takže když nás zástupce sdružení Slovo 21 pozval k tomuto projektu, hned jsme řekli ano, protože Filipínci jsou obecně pohostinní a zvou rodiny a přátele do svých domovů. Takže tohle je dobrá příležitost, jak se přiblížit k lidem jiných národností.“

Paní Jeanette připravuje filipínské jídlo

A kde paní Jeanette pracovníka Slova 21 potkala?

„Byla jsem na své pravidelné lekci češtiny v sobotu dopoledne v Integračním centru v Praze a on se tam zastavil a řekl nám o tom projektu. Já jsem o něm věděla už vloni, ale tehdy jsme na to nebyli připraveni, a když jsme o tom letos slyšeli znovu, řekla jsem: Ano, rozhodně se zúčastníme.“

Jedním s hostů u filipínské rodiny byl pan Richard z Velké Británie, který se do Česka za svou nastávající manželkou přistěhoval před několika měsíci. A co ho vedlo k zapojení se do projektu Rodina odvedle?

"Přestěhoval jsem se do Česka a říkal jsem si, že je to dobrý nápad setkat se s novými lidmi. S lidmi, kteří se učí česky a stejně jako já používají angličtinu jako hlavní komunikační jazyk. To byl pro nás ten hlavní důvod."

Česko-anglický pár na návštěvě u filipínské rodiny v rámci projektu Rodina odvedle

Každé setkání rodin domlouvá a je u něj přítomen koordinátor. U česko-filipínsko-anglického setkání byla Dánka Marianne Myklestu.

„Můj úkol je sejít se předtím s oběma rodinami a informovat je o tom, jak to setkání bude probíhat. Napřed musíme dohodnout, kde to setkání bude, a také jim řeknu nějaké informace o té druhé rodině, aby o sobě trochu něco věděli už předtím a mohli se připravit, o čem třeba budou mluvit. U toho setkání pak jsem a snažím se třeba nastartovat konverzaci nebo tlumočit, když je potřeba.“

Projekt Rodina odvedle není obohacením jen pro cizince, ale i pro Čechy, jak potvrzuje Lucie Heriánová, která si ze setkání s filipínskou rodinou odnesla tyto pocity:

Pozvánka na filipínské Vánoce do Domu národnostních menšin v Praze

„Já si myslím, že je úžasné poznat lidi z takhle dalekého koutu světa, jakým způsobem žijí, co mají společného. I přesto, že ráda cestuji a poznávám různá místa, tak musím říct, že je velice obdivuji za to, že dokázali překonat tu bariéru jazyka a velice krásně se tu zabydlili. Myslím si, že žijí zajímavý život a určitě jsou to zajímaví lidé. Určitě bych je ráda pozvala na tradiční oběd k nám domů nebo do restaurace, určitě věřím tomu, že k tomu setkání dojde.“

V rámci našeho setkání díky projektu Rodina odvedle se hovořilo i o náboženství a o nedávném tajfunu na Filipínách. Kdo by chtěl jeho obětem pomoci a zároveň se dozvědět, jak Filipínci slaví Vánoce, může přijít v sobotu 14. prosince do Domu národnostních menšin. Program pro děti tam začíná ve 14 hodin a pro dospělé od 17 hodin.

Spustit audio